Societat 06/05/2016

Maria Rovira: "ERC no té una voluntat real d'entrar al govern de Barcelona"

La portaveu del grup municipal de la CUP explica a l'ARA que han rebut xantatges i insults de membres del govern pel bloqueig dels pressupostos

Maria Ortega
4 min
Maria Rovira: "ERC no té una voluntat real d'entrar al govern de Barcelona"

BarcelonaMaria Rovira és la portaveu del grup municipal de la CUP a Barcelona. La negativa inicial del seu partit a aprovar els pressupostos d’Ada Colau va situar la CUP al centre del ring mediàtic. Ara, amb la modificació pressupostària aprovada, expliquen que han rebut xantatges i paraules malsonants de membres del govern per aquell bloqueig.

Un heu sentit insultats?

Van difondre una sèrie de diapositives amb totes aquelles actuacions als districtes que deien que no es podrien fer per culpa nostra i eren llistes que, si te les miraves, eren impossibles de desenvolupar en un any. O sigui que enganyaven les veïnes. Hem rebut missatges de WhatsApp de membres del govern dient que com hem tingut el morro de dir que no a la modificació pressupostària, i ens han fet xantatge cada cop que Colau ens interpel·lava dient que és obligació dels que estem cobrant de l'Ajuntament asseure'ns amb ells [la CUP va rebutjar una reunió d’última hora]. Ens hi estem deixant la pell, però tenim unes assemblees i uns ritmes que Colau, venint d’on ve, hauria d’entendre.

Heu dit que heu negociat “molles” però que representaran 54,5 milions anuals. No semblen tan molles, no?

Parlem de molles perquè no hem tocat les polítiques bàsiques que es farien amb aquesta modificació pressupostària. Tot i que aconseguim avenços i diners, per exemple, per a menjadors socials, continuaran sent menjadors que depenen dels serveis socials, externalitzats i no espais comunitaris als barris. No hem canviat el model.

Tenint en compte que les vostres demandes eren al programa de BComú o les havia defensat públicament, us ha decebut la seva actitud?

Sí, hem hagut d’anar negociant el seu programa.

Se’ls ha donat prou temps?

Veient experiències de ciutats on la CUP és al govern, els primers mesos són crucials per marcar el rumb polític. A Barcelona no s’ha agafat el bon rumb perquè, per exemple, no s’han aturat les externalitzacions. Han agafat el que hi havia al calaix, com el pla de barris, han augmentat serveis socials, etc. Per a nosaltres, això no és canviar el model, estan aplicant el nou 'maragallisme'.

I això anirà a més quan el PSC entri al govern?

Encara ho evidencia més. L’estratègia de ficar-se el PSC en minoria al govern serveix per descarregar els regidors de feina als districtes i poder centrar-los en aspectes de la Casa Gran. L’entrada dels socialistes la fan pensant una mica ja en les pròximes eleccions, perquè el que visualitzarà l’electorat és Barcelona en Comú...

Com si es mengessin el PSC?

Exacte.

Us va sorprendre l’oferta d’ERC de fa uns dies per fer un tripartit amb BComú?

No, perquè l’Alfred Bosch sempre mira de buscar el titular. A la Generalitat, ERC està dins de Junts pel Sí i queda com aigualida, a la Diputació governen amb CdC i l’Ajuntament és l’únic òrgan gran on estan sols. ERC no entrarà a govern precisament per això. Intuïm que hi ha ordres dels òrgans nacionals perquè no hi entrin. La proposta era una manera de tornar a generar titular i evidenciar que BComú prefereix pactar amb el PSC.

Bosch deixa fa uns dies que seria capaç de convèncer-vos d’entrar al govern.

No ho serà. Ho tenim molt treballat. No entrarem a ser la crossa de cap govern. No volem entrar un govern en minoria. Però ERC tampoc té una voluntat real d’entrar al govern. Saben que el pacte amb el PSC ja està fet.

Canviarà la vostra relació amb el govern quan hi entri el PSC?

Ho hem de parlar a les assemblees, però crec que li costarà al mateix govern, que ara ja té xocs per les diferents sensibilitats que engloba i amb els socialistes això es farà més evident. Barcelona en Comú, a més, està cometent un error que considero molt greu, que és fitxar per treballar per a l’Ajuntament gent que estava molt mobilitzada al carrer. Estan descapitalitzant els moviments socials. Per tirar endavant certes polítiques necessites el carrer, que és on es construeix la nova Barcelona. Això és el mateix que va passar fa anys amb el PSUC, que va descapitalitzar les associacions de veïns.

Es nota aquest afebliment?

La gent estava convençuda que BComú faria molts canvis, perquè és el que van vendre en campanya. Nosaltres ja hem de gestionar molta frustració de molts veïns i veïnes que veuen que les promeses no es compleixen. Quan fas una campanya tan guanyadora, acabes mentint.

La defensa que va fer el govern de la Guàrdia Urbana en el cas Garganté us va condicionar en el primer ‘no’ als pressupostos?

No va condicionar, però ens va sorprendre el comportament i el discurs polític que van fer.

Però van evitar la reprovació del regidor Josep Graganté...

Només hauria faltat. Que ens hem trobat moltes vegades al carrer abans d’estar a l’Ajuntament, eh? Aquella comissió, però, va marcar un abans i un després, va ser molt dur sentir el portaveu del govern, Gerardo Pisarello, defensant fermament la Urbana i dient i que el Josep [Garganté] mentia i que instrumentalitzàvem el col·lectiu dels manters. Era el mateix discurs que van fer CiU o el PSC.

stats