SOCIETAT
Societat 20/02/2013

Europa protegeix el pa de pagès català

La Comissió Europea ha afegit el producte a la llista d'indicacions geogràfiques protegides

Ara
1 min

BarcelonaLa Comissió Europea ha afegit el pa de pagès català a la llista d’indicacions geogràfiques protegides (IGPs). Aquesta denominació s’ha afegit a un llistat de més de 1.100 productes ja protegits per la legislació europea de protecció d’indicacions geogràfiques, denominacions d’origen i d’altres especialitats tradicionals.

El pa de pagès català s’inclou en la categoria 2.4 de productes agrícoles o d’alimentació, que correspon a pans, pastes, pastissos, dolços i altres productes de fleca. Aquesta nova indicació geogràfica es descriu com un “pa tradicional, rodó, amb una crosta cruixent i una molla tendra amb forats grans, amassat sempre a mà. Es produeix de forma artesanal, amb fermentació lenta i cocció en forns de sola refractària". La descripció inclou altres característiques del pa, com ara olor, gust, textura i pes.

Productes de Catalunya al registre de productes agrícoles de qualitat de la Comissió Europea

Denominacions d’origen protegides (DOP): formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya, oli de la Terra Alta, oli del Baix Ebre Montsià, arròs del Delta de l’Ebre, mongeta del Ganxet, pera de Lleida, oli Les Garrigues i oli de Siurana.

Indicacions geogràfiques protegides (IGP): pa de pagès català, llonganissa de Vic, poma de Girona, turró d’Agramunt, calçot de Valls, clementines de les Terres de l’Ebre, patates de Prades, pollastre i capó del Prat.

Especialitats tradicionals garantides (ETG): panellets.

Productes de les Illes Balears inclosos al registre

Denominacions d’origen protegides (DOP): oli de Mallorca i formatge de Maó.

Indicacions geogràfiques protegides (IGP): ensaïmada de Mallorca i sobrassada de Mallorca.

stats