Societat 20/12/2012

Foment promet bitllets d'AVE més barats a partir del gener

La ministra Ana Pastor anuncia que presentarà un nou model de tarifes per ser més "competitius"

Efe
2 min
La ministra de Foment, Ana Pastor, aquest dijous a TVE

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha anunciat aquest dijous que el govern espanyol "ajustarà" els preus dels bitllets de l'AVE perquè actualment són "molt cars", i ha avançat que aquest gener presentarà un nou model de tarifes per "intentar ser competitius".

"L'AVE és ràpid i eficaç, però hi ha moltes persones que no l'han utilitzat mai perquè encara és molt car", ha afirmat Pastor en declaracions a 'Los desayunos' de TVE.

La ministra ha defensat les inversions milionàries per a la construcció de les línies d'AVE, i ha assegurat que actualment és el segment del sector ferroviari que més bons resultats dóna. També ha dit que l'alta velocitat arribarà a totes les ciutats, "però de forma austera i sense estacions faraòniques".

Foment revisarà les línies considerades "d'interès públic", perquè s'ha observat que hi ha més de 175 estacions o baixadors on no hi puja cap passatger, o només un. N'hi ha un centenar que només les utilitzen una mitjana de cinc persones al dia, i algunes més en les quals hi puja un usuari a l'any.

En alguns d'aquests casos, el passatger paga per bitllet 4,5 euros i l'Estat, entre 80 i 120, ha subratllat Pastor, que ha assegurat que encara que es revisin certes línies el govern espanyol garantirà la mobilitat de tots els espanyols i aportarà alternatives als viatgers afectats pel tancament d'estacions o canvis d'horaris.

La ministra ha detallat que el tram d'alta velocitat entre Barcelona i Figueres s'obrirà al gener, i que l'AVE arribarà a Alacant "abans de les fogueres de Sant Joan" (24 de juny).

A més, durant el primer semestre del 2013 França i Espanya homologaran, recíprocament, els seus ferrocarrils perquè el 2013 puguin circular trens AVE entre Madrid i França "sense autorització de cap tipus", un moment que, quan arribi, la ministra ha qualificat d'"històric".

stats