RELIGIÓ
Societat 13/01/2016

Francesc: “El perdó és important també en la relació entre estats”

Surt publicat en més de 80 països un llibre-conversa del Papa amb un periodista: ‘El nom de Déu és misericòrdia’

Sandra Buxaderas
3 min
Francesc: “El perdó és important també en la relació entre estats”

Ciutat del VaticàEl gran tema del pontificat de Francesc, la capacitat de perdonar, és d’interès per als catòlics però també per als no creients. Així ho entén el Papa, que, enmig de gran expectació mundial, publica El nom de Déu és misericòrdia. En aquest llibre, basat en una conversa amb el periodista italià Andrea Tornielli, Francesc afirma que aquesta virtut és “indispensable en tota relació entre humans”.

Més enllà de la moral o la religió, té una dimensió política: “La misericòrdia i el perdó també són importants en les relacions entre estats”, diu. Citant el posicionament de Joan Pau II arran dels atacs terroristes als Estats Units, Francesc afegeix: “La manca de perdó, el retorn a la llei de l’ull per ull, dent per dent comporta el risc d’alimentar una espiral de conflictes sense fi”.

El missatge de Francesc arriba en l’Any Jubilar que el Papa ha volgut dedicar, precisament, a la misericòrdia. Les editorials de més de 80 països publiquen simultàniament el llibre aquesta setmana. A Catalunya l’edita Columna. El Vaticà hi ha apostat fort. Ahir van presentar el llibre no només la mà dreta del Papa, el cardenal Pietro Parolin, sinó també un còmic de fama mundial com Roberto Benigni, i hi va intervenir fins i tot un jove pres xinès tancat en una presó italiana, Zhang Agostino Jianquing.

El 10 manaments de Begnini

Benigni, a qui el Papa va citar en una homilia després de veure’l explicar per televisió què representen els 10 manaments cristians, va assegurar que se sentia afalagat de ser “a l’estat més petit del món, però amb l’home més gran en aquest moment”, Francesc. Un home que, segons diu l’actor mig de broma mig de debò, “quan camina sembla com si portés un gran pes, el de Déu”. I afegeix: “De vegades sembla fatigat perquè està arrossegant tota l’Església amb ell, l’està portant cap a un lloc del qual quasi ens havíem oblidat: cap al cristianisme, cap a Jesús, cap a l’Evangeli”.

“I com ho fa?”, es pregunta Begnini. “A través de la misericòrdia, que no és una visió ensucrada de la vida sinó un desafiament social i polític”. “Què li dóna força? La medicina que va a buscar entre els derrotats, entre els últims dels últims, perquè enmig del dolor neix la misericòrdia”. I afegeix: “En un món irreconeixible, que vol la por, l’odi, la condemna, Francesc respon amb la misericòrdia”.

El llibre, assegura el còmic toscà, “s’adreça també als no creients, perquè la vida és una lluita entre l’amor i el no-amor”. Per animar a llegir el llibre, afirma: “És un llibre bellíssim que ens acaricia, que ens abraça, que es llegeix en un quart d’hora, i que és com tenir el Papa a la butxaca”. Benigni va acabar reivindicant el sentit de l’humor perquè diu que “qui ha sofert sense haver perdut la joia és a prop de Déu”.

El DNI de Déu

També el pres Zhang va testimoniar la joia que havia viscut a la presó en sentir-se cridat a convertir-se al catolicisme gràcies a l’ajut que li van oferir voluntaris cristians. “Treballar amb aquelles persones m’ha fet venir el desig de ser també feliç com ells”. Zhang va dir que se sentia emocionat per l’especial atenció de Francesc cap als presos. En el llibre, el Papa arriba fins i tot a dir que, quan entra en una presó, es pregunta: “Per què ells i no jo? Les seves errades haurien pogut ser les meves”. Francesc, de fet, va assegurar a Tornielli que aquest llibre és la seva vida llegida com un camí sota el perdó de Déu. “El carnet d’identitat de Déu és la misericòrdia”, “no es cansa mai de perdonar, fins i tot als que creuen que n’han fet de molt grosses”, assegura el pontífex. Per això mateix afirma que l’Església no és al món per condemnar, sinó que en l’Any del Jubileu ha de servir per recordar que la seva missió és “donar escalf al cor de les persones”.

stats