Societat 21/10/2015

Girona tindrà el primer càmping escola de l’Estat

L’allotjament s’impulsarà a través d’una fundació formada per les administracions i el sector

Elisabet Escriche
3 min
Girona tindrà el primer 
 Càmping escola de l’Estat

BarcelonaGirona es convertirà en la primera ciutat de l’Estat que tindrà un càmping escola. A Europa només n’hi ha a França. Segons ha pogut saber l’ARA, l’allotjament -a banda d’acollir clients- servirà per formar estudiants que vulguin treballar en el sector, tant els universitaris de les facultats de turisme com joves que vulguin dedicar-se a la jardineria, manteniment de piscines o animació, entre d’altres. L’allotjament seria l’equivalent -amb matisos- a l’hotel de quatre estrelles Alimara ubicat al districte d’Horta-Guinardó de Barcelona, on fan pràctiques part dels estudiants de l’Escola d’Hoteleria i Turisme CETT-Universitat de Barcelona. El projecte gironí anirà acompanyat de la creació d’un grau universitari -també pioner- especialitzat en l’àmbit del càmping que impartiria la Universitat de Girona (UdG).

L’allotjament s’impulsarà a través d’una fundació capitanejada per l’associació de càmpings de les comarques gironines -que ja n’ha aprovat la creació en assemblea- i que també tindrà com a patrons la Generalitat, l’Agència Catalana de Turisme, la Diputació i l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i el Patronat de Turisme de Girona, entre d’altres. La idea és anar ampliant el nombre de patrons amb empreses del sector o fins i tot particulars. L’associació ja ha donat a conèixer el projecte al conseller d’Empresa i Ocupació en funcions, Felip Puig, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i la resta dels responsables de les administracions i de la universitat que ja li han donat el vistiplau. De fet, seran aquestes mateixes administracions i els patrons que s’incorporin els que finançaran el projecte.

El pressupost concret és difícil de determinar perquè tot i que l’associació de càmpings ja fa quatre anys que treballa en la iniciativa, tot just s’estan fent els primers passos per materialitzar-la. El que sí que queda clar, segons fonts pròximes al projecte, és que serà una “inversió milionària”. Pel que fa a la data de posada en funcionament, dependrà de l’obtenció dels permisos. “L’objectiu és que sigui com més aviat millor”, diuen les mateixes fonts.

El que sí que està més o menys encarrilat és la ubicació. Es vol construir en uns terrenys de 2.000 metres quadrats que estan situats a la zona de Fontajau just al costat de l’empresa Nestlé. Els terrenys, propietat de la família d’un prestigiós arquitecte gironí, estan catalogats com a agrícoles. Un cop decidida la ubicació, el següent pas serà constituir la Fundació i presentar el projecte per obtenir el vistiplau d’urbanisme de la Generalitat i de l’Agència Catalana de l’Aigua, entre d’altres.

Un referent al sud d’Europa

A banda de la formació, en què també es volen impulsar cursos per a gent amb discapacitat, el càmping escola vol convertir-se en un espai de referència del sector. Un dels punts que inclou el projecte és, per exemple, que els proveïdors puguin provar amb els clients que s’hi allotgen els seus nous models de bungalous, i que cada marca ocupés una zona concreta en l’equipament. Perquè això sigui possible, el projecte també estarà obert als càmpings que no formin part de l’associació, siguin gironins o no.

Amb la construcció d’aquest càmping escola, Espanya es converteix en el segon país europeu que té un equipament d’aquestes característiques, ja que només n’hi ha a França. Dels tres que té el país veí, dos són de titularitat privada, i el tercer, pública. El de Girona, però, serà el primer càmping escola europeu que s’impulsarà a través d’una Fundació. L’objectiu final, segons preveu el projecte, és convertir-lo en un referent de formació en el sector, tant a nivell estatal com del sud de França.

Un sector a l’alça

La Costa Brava és una de les tres potències de campistes d’Europa, després de la zona de Veneto a Itàlia i de la costa francesa. El sector ofereix 135.000 places d’allotjament i suma 8 milions de pernoctacions, unes xifres que el situen com la primera oferta reglada de la demarcació. De les 135.000 places, 119.308 les ofereixen els 75 càmpings que formen part de l’associació. Els càmpings gironins, que també han notat els efectes de la crisi econòmica, van tenir un augment d’ocupació d’un 3% aquest estiu respecte a l’anterior després de 7 anys de caigudes consecutives, segons va explicar el president de l’associació, Miquel Gotanegra, el setembre passat durant la valoració de la temporada.

El turisme que més va créixer va ser l’alemany, l’holandès, l’anglès i l’estatal -sobretot del País Basc-. Pel que fa a les pernoctacions, la mitjana en bungalous es va situar en vuit dies, mentre que en tenda o autocaravana va augmentar fins a deu en temporada alta. Durant els últims dos anys el sector ha invertit 28,5 milions en la millora de les instal·lacions, una inversió que ara augmentarà amb el nou projecte.

stats