Societat 01/08/2014

El Govern vol un gran parc natural compartit amb França a les capçaleres del Ter i el Freser

"La natura no entén de fronteres polítiques", diu el conseller Santi Vila en una visita a la zona

Efe
2 min
Foto de grup a l'estació de Vallter 2000 amb el conseller de Territori, Santi Vila, al mig. El Govern vol un gran parc natural compartit amb França a les capçaleres del Ter i el Freser. / ACN

SetcasesLa Generalitat està en converses amb gestors de parcs naturals de França per a la creació d'un gran espai transfronterer a les capçaleres dels rius Ter i Freser, segons ha explicat avui el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

En una visita a la zona, Vila ha explicat que, d'aquesta manera, se superaran "uns límits, que són fruit de l'arbitrarietat humana", i ha concretat la proposta de declaració del nou parc per a finals d'any.

"La natura no entén de fronteres polítiques", ha manifestat el conseller, que ha afegit que "la construcció de la unitat europea també s'aconsegueix reforçant aquests espais de cooperació, de proximitat, compartint projectes i treballant junts per la conservació del patrimoni natural i cultural dels Pirineus com a serralada emblemàtica del sud d'Europa".

La Generalitat presentarà a finals d'any un primer esborrany de la proposta de declaració d'aquest nou parc natural, que s'enviarà a tots els municipis i agents territorials implicats per generar un projecte comú. Fins al moment, les converses s'han mantingut amb els ajuntaments de Toses, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, així com amb el Consell Comarcal del Ripollès i amb els consorcis Ripollès Desenvolupament i el d'Espais d'Interès Natural del Ripollès.

La creació del parc de les capçaleres del Ter i Freser permetria ampliar el nivell de protecció actual d'aquest espai, que compta amb unes 12.500 hectàrees repartides en vuit municipis, encara que el 80% corresponen a Setcases i Queralbs. El nou parc inclourà entre els seus límits dues estacions d'esquí i muntanya com són les de Vall de Núria i Vallter 2000, totes dues gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Entre la fauna protegida que es troba en aquest espai hi ha l'àguila daurada, l'isard, mol·luscos endèmics, el ratpenat de cova o el cranc de riu autòcton. La vegetació dominant a la zona correspon a prats alpins i subalpins, mentre que els boscos de pi negre amb rododendre ocupen les zones inferiors als 2.000 metres d'altitud. A les parts més baixes del futur parc, bona part de la vegetació són roures i pi vermell, que han tingut una important expansió a causa de l'aprofitament fustaire.

A més, la Generalitat treballa en l'ampliació d'altres tres parcs en el període 2014-2017: Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Alt Pirineu i els Ports.

stats