Societat 28/05/2015

La ILP d'habitatge entra al Parlament amb el suport de l'ANC, el tercer sector i els Bombers de la Generalitat

La iniciativa ha aconseguit gairebé triplicar les 50.000 signatures necessàries per poder ser tramitada i compta amb l'aprovació de totes les forces polítiques menys CiU i PP

Laura Sugrañes
2 min
El moment de l'entrega de signatures, aquest matí al Parlament / ARA

BarcelonaLa Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que van impulsar el juliol del passat 2014 la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC es comença a tramitar aquest mes de juny després que l'octubre passat s'iniciés el període de 120 dies hàbils per reunir les 50.000 signatures necessàries per començar la tramitació parlamentària. Després de 4 mesos de recollida de firmes, 'escraches' i reivindicacions, els impulsors de la ILP han aconseguit 143.380 signatures, gairebé el triple de les necessàries, i 70 municipis han aprovat la moció de suport a la iniciativa. És per això que aquest dijous impulsors i membres de les associacions han portat la ILP al Parlament amb el suport del president de l'ANC, Jordi Sánchez, el president de la taula del tercer sector, Toni Codina, i un portaveu dels Bombers de la Generalitat.

Perquè pugui ser aprovada només falten dos diputats de CiU o el PP, que encara no han avalat el contingut. Per tal de situar la problemàtica de l'habitatge en el centre dels debats electorals aquestes passades eleccions municipals, des de la ILP es van realitzar més de 25 'escraches' per demanar als dos partits que no hi donen suport que es posicionin a favor de la iniciativa.

El president de l'ANC, Jordi Sánchez, ha expressat en roda de premsa que són "conscients de que el Parlament té limitacions importants per frenar aquesta problemàtica, però que sí que hi ha un marge de millora" i que el que Catalunya necessita és "fer que sigui legal que ningú sigui expulsat de casa seva". També ha destacat que l'emergència social requereix "compromís i valentia". D'altra banda, el president de la taula del tercer sector, Toni Codina, ha afirmat que cal frenar els 43 desnonaments diaris que es produeixen i també que "el Parlament pot ser més valent". Els Bombers de la Generalitat també han volgut donar el seu suport a través d'un dels seus portavesu, David Fernández, que ha expressat que "tots som víctimes potencials de ser desnonats".

Sobre si s'aprova la llei i la tomba el Tribunal Constitucional, tal com ha passat amb el decret llei d'Andalusia que autoritzava l'expropiació temporal d'immobles en procediments de desallotjament, els portaveus de la ILP han assegurat que aquest pretext no pot servir "d'excusa" per no aprovar-la.

Mesures d'emergència

La ILP recull mesures per arribar a acords entre els consumidors i les entitats financeres en cas d'impagament de la hipoteca, o l'obligació de les administracions de garantir el dret d'accés a subministraments bàsics d'aigua, llum i gas de les persones en situació de vulnerabilitat. Un altre punt que inclou és el lloguer forçós a persones o unitats familiars en situació de vulnerabilitat durant un mínim de tres anys en els habitatges en mans d'entitats financeres i agències associades, fons d'inversió i entitats de gestió d'actius que romanguin en desús o infrautilitzats de manera injustificada durant dos anys.

Maria Campuzano, una de les impulsores de la ILP, ha assegurat que no acceptaran "cap retallada" i que les mesures s'han de començar a aplicar " des de ja" hi ha que una greu emergència social.

stats