SALUT
Societat 14/09/2016

L’enterovirus reapareix de forma fatal a Sabadell

Salut confirma la mort d’una nena de menys d’un any que feia un mes i mig que estava ingressada a l’hospital

Mario Martín Matas
4 min
Pacients a l’exterior del Parc Taulí de Sabadell, on s’ha produït el decés d’una nena afectada per l’enterovirus A71.

BarcelonaHavia quedat pràcticament oblidat, com a mínim entre les famílies que no havien patit el seu flagell. Soterrat per les vacances d’estiu i l’absència de nous diagnòstics, l’enterovirus A71 havia desaparegut de l’actualitat informativa. Fins ahir, quan el departament de Salut va comunicar la nova mort d’un nadó, en aquest cas una nena de menys d’un any que feia un mes i mig que estava ingressada a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell en estat molt crític.

“És un cas desgraciat i és molt trist”, admetia ahir el subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Argimon. Argimon va comparèixer en una roda de premsa convocada d’urgència juntament amb el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, i el cap del servei de pediatria de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Carlos Rodrigo, l’encarregat de donar al maig la primera veu d’alerta davant d’un augment inusual de casos greus atribuïbles a aquest tipus d’infeccions. Tots tres van ser els encarregats un altre cop d’informar del fatal desenllaç en un nadó, el tercer cop que ho feien, després de les dues morts del març a Reus i el juny a Mataró. Això sí, aquest cop Salut va assegurar que és la primera vegada que la mort es pot atribuir amb total certesa a l’enterovirus A71. “La clínica és totalment compatible, el diagnòstic per la imatge també i s’ha identificat el virus”, va resumir Argimon.

Un cas “fulminant”

“Es va fer tot el que s’havia de fer i el resultat ha sigut fatal”, va indicar per la seva banda Rodrigo. El pediatre va subratllar l’evolució “fulminant” de la malaltia, i és que la petita havia anat per primera vegada als serveis d’urgència de l’Hospital de Granollers el 30 de juliol, afectada per vòmits i febre alta, però amb una “simptomatologia inespecífica”. Un cop a casa va continuar el seu deteriorament i l’endemà la van tornar a portar a l’hospital, des d’on la van derivar al Parc Taulí de Sabadell i va ingressar a la unitat de cures intensives. Ja en aquest primer moment els metges van sospitar que era un cas d’enterovirus, davant símptomes de somnolència i flacciditat i el diagnòstic que la petita tenia una afectació neurològica greu, una sospita que la ressonància magnètica va confirmar. L’enterovirus, en la pràctica, no té cap tractament mèdic específic més enllà de medicaments per mitigar els símptomes, un abordatge que en el cas de la menor ingressada a Sabadell no va ser suficient per salvar-la.

Al marge de subratllar l’excepcionalitat del cas i refermar el condol als familiars del nadó, Salut va voler insistir en el missatge de calma a la població. De fet, en els últims dos mesos els serveis sanitaris només han diagnosticat cinc nous casos, que eleven el total fins a 110. D’entre ells, només un pacient continua ingressat greu a la Vall d’Hebron, molt lluny dels més de 20 menors que van estar hospitalitzats entre els mesos de maig i juny en diferents centres catalans, en plena ona epidèmica. Per aquest motiu el departament dóna per “tancat” el brot, sense descartar que pugui aparèixer algun cas esporàdic més en un futur.

Els enterovirus apareixen a la primavera i amb l’arribada de l’estiu comencen a desaparèixer. Argimon va assegurar, en tot cas, que el sistema sanitari mantindrà la vigilància reforçada sobre una malaltia que no és de declaració obligatòria, i admet la incògnita sobre si els enterovirus tornaran a ser especialment virulents o no l’any que ve. Tot i la seva circulació àmplia entre la població, per norma general només produeixen quadres molt lleus, sovint sense símptomes, i molt difícilment es manifesten amb alteracions neurològiques. Els antecedents d’altres països amb brots similars, com és el cas d’Austràlia, fan pensar que aquesta agressivitat no es repetirà, però també és cert que a la Xina sí que s’han registrat dos brots consecutius greus, va afegir Argimon.

El balanç definitiu de l’actual brot, però, encara s’ha de concretar i Salut s’ha compromès a enllestir un informe monogràfic en els pròxims dies. Per exemple, es desconeix el nombre de menors amb seqüeles atribuïbles als virus, o de quin tipus són. A més, a part de la mort registrada a Sabadell, hi ha dos casos més sota l’ombra de la sospita. Pel que fa al cas de Mataró, Argimon va detallar ahir a l’ARA que les proves practicades posteriorment han determinat que la mort no es podia atribuir a l’enterovirus i, tot i que va reiterar que la infecció era present en el petit, va evitar explicar la causa exacta del decés per voluntat expressa dels pares.

El cas de Reus és diferent, i el subdirector del CatSalut va repetir que la mort d’una nena de només 23mesos era totalment compatible amb el virus A71, tot i que no havien sigut capaços d’identificar-lo. Els pares ja van criticar el tracte rebut, després d’un periple de tres dies de visites mèdiques sense èxit, just en un moment en què Salut encara no havia elaborat cap protocol concret per atendre aquest tipus de casos, que van acabar desfermant una alerta pediàtrica sense precedents.

stats