TURISME
Societat 01/09/2015

L’estiu dels allotjaments alternatius

El nombre de viatgers en càmpings, cases rurals i apartaments turístics creix un 11%

Selena Soro
3 min
Cada cop més joves opten per allotjar-se en càmpings durant les seves vacances.

BarcelonaCatalunya ha sigut la comunitat autònoma que més ha vist créixer el nombre de turistes estrangers a l’Estat aquest estiu, amb un increment del 9,1% i un total de 2.340.299 visitants internacionals, segons les últimes dades de l’institut de turisme d’Espanya Frontur, corresponents al mes de juliol. Destaca l’augment de l’arribada de francesos i asiàtics, així com el bon comportament dels estatunidencs i llatinoamericans. Els conflictes al Pròxim Orient i el nord d’Àfrica, assenyala Juan Antonio Duro, catedràtic d’economia a la Universitat Rovira i Virgili i expert en turisme, han consolidat Catalunya com una destinació segura i econòmica enfront d’altres emplaçaments tradicionals del Mediterrani. “A diferència d’altres localitzacions, el turisme a Catalunya ja dóna símptomes de recuperació econòmica i el panorama a nivell conjuntural al país és bo”, indica Duro.

A l’espera de les dades d’agost i setembre, i amb l’excepció del turisme rus a Tarragona, el sector fa un balanç molt positiu de la temporada. “El juliol ha sigut un mes extraordinàriament bo. La calorada ha fet mobilitzar molta gent, i això ha provocat que hagin repuntat les estades nacionals de residents”, assenyala Jordi Ficapal, director de l’Observatori de Turisme Responsable de la Universitat Ramon Llull.

L’augment del turisme d’interior ha sigut un dels motius pels quals aquest estiu els allotjaments alternatius als hotels han viscut un creixement percentual important: els apartaments turístics, les cases rurals i els càmpings han rebut un 11,5% més de visitants que el juliol de l’any passat, segons les xifres que va publicar ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE). També ha augmentat la durada de les estades, i aquest juliol les pernoctacions s’han incrementat un 6,4%, l’equivalent a 5,4 milions de nits.

Fugir de les aglomeracions

Segons Ficapal, el fet que el turisme rural i els càmpings creixin és indicatiu d’una nova tendència: “Mostra una voluntat del visitant local d’apostar per un turisme més sostenible i responsable. No només pel preu, sinó també pel contacte amb la natura i per una integració més gran amb el territori”. Per a l’expert, aquest sentiment podria ser el resultat del debat al voltant del model de turisme i la sobresaturació de certes zones, com ara Barcelona i les illes Balears: “Hi ha un tipus de públic que cada vegada més opta de manera conscient per unes vacances que fugin de les aglomeracions o les concentracions de turistes”, assenyala.

Amb més de 3,8 milions de pernoctacions i un augment del 8,5%, Catalunya és el destí preferit en càmpings. Des de la crisi, el sector ha fet una aposta forta per modernitzar aquesta opció, que s’adapta a les necessitats de les famílies però també a públics més joves i variats, i que ara comença a donar els fruits. Una de les estrelles de la temporada, de fet, ha sigut el glàmping, el terme amb què es denomina l’oferta que combina el glamur i el càmping, amb bungalous de luxe, lodges - tendes de campanya que simulen l’ambient d’un safari- i instal·lacions que no tenen res a envejar als hotels però amb un contacte més directe amb l’entorn i un preu més ajustat. “S’ha fet un esforç molt important per ressituar-se al mercat, i aquesta és la primera temporada que constatem que l’estratègia els ha funcionat: la inversió no ha sigut endebades”, comenta Ficapal.

Als hotels, tres nits de mitjana

Tot i que proporcionalment creixen menys, els hotels continuen sent el menú bàsic de l’estiu, amb un increment del 4,2% el juliol, el millor mes de la sèrie històrica de l’Institut d’Estadística espanyol que comença el 1999. “Un augment del 4% en l’oferta hotelera és una dada important, perquè la seva és una oferta molt gran. I el més interessant és que no només creixen els viatgers, també les pernoctacions. Altres anys creixien els hostes, però no la durada de les estades. Això enforteix el caràcter expansiu del sector turístic”, il·lustra Juan Antonio Duro.

A aquests rècords en el conjunt de l’Estat s’hi arriba sobretot per les xifres del turisme interior, que creixen un 10% en viatgers i un 17% en pernoctacions. L’estada mitjana en els establiments hotelers el juliol d’aquest any del turisme nacional i internacional, però, ha sigut de 3,59 nits per persona, la mateixa xifra registrada el juliol de l’any passat, per sota de les 3,73 nits del 2013 i molt per sota de les xifres registrades en els anys previs de la crisi econòmica, en què l’estada mitjana superava amb escreix les 4 nits. La xifra que fins ara ostentava el rècord d’estada va ser la del juliol de l’any 2000, amb 4,7 nits per persona. En canvi, l’estada mitjana en allotjaments turístics extrahotelers -càmpings, apartaments i cases rurals- és bastant més alta, amb 5,7 pernoctacions per viatger aquest mes de juliol.

stats