Societat 10/04/2012

Metges del Món denuncia al Parlament Europeu que les retallades converteixen la sanitat "en un luxe"

L'ONG critica l'impacte dels ajustos pressupostaris en l'accés a la salut pública dels ciutadans més vulnerables

Acn
2 min
Una limosina-ambulància ha estat un dels símbols de la protesta contra les retallades sanitàries a Brussel·les / ACN

Una limusina-ambulància o un fonendoscopi fet d'or que s'assembla més a una joia que a un instrument per auscultar els pacients només són dos dels exemples que l'ONG Metges del Món ha utilitzat aquest dimarts per protestar contra les retallades en sanitat a tota la Unió Europa.

L'endemà que el govern espanyol anunciés una retallada addicional de 10.000 milions d'euros en sanitat i educació, Metges del Món ha denunciat davant del Parlament Europeu a Brussel·les que els ajustos en salut pública converteixen "la sanitat en un luxe" pels col·lectius més desfavorits. L'ONG alerta de l'impacte en els més vulnerables "de les retallades que està adoptant la UE per donar resposta a la crisi".

Segons Metges del Món, els ciutadans amb risc d'exclusió social i els immigrants que viuen a la Unió Europea estan sent els "més afectats" pels ajustos en sanitat. L'organització alerta que les retallades "afecten els sistemes d'atenció primària, estableixen noves barreres d'accés als sistemes públics de salut i redueixen els fons destinats a la prevenció i a la salut pública". Metges del Món critica que els governs europeus retallin en sanitat i despesa social quan "el nombre de persones necessitades de protecció social és major que abans de la crisi".

"Creiem que la UE ha de garantir la plena cobertura sanitària a les persones que ja pateixen nombrosos factors de vulnerabilitat", ha reclamat el president de Metges del Món a l'Estat espanyol, Álvaro González. "La salut no és ni pot ser un luxe, és un dret fonamental i, com a tal, els estats tenen l'obligació d'eliminar qualsevol obstacle que impedeixi l'accés de les persones als sistemes públics de salut", ha afegit.

Després de la protesta, l'ONG Metges del Món ha organitzat una trobada amb eurodiputats, institucions i plataformes europees de salut en què han participat algunes de les persones que han estat ateses per l'organització a les seves clíniques de Brussel·les i Ambers. Aquests testimonis han explicat les seves experiències personals i dificultats per accedir a la sanitat pública europea.

stats