Societat 25/11/2015

El Nadal de Colau manté les tradicions i canvia la pista de gel per activitats de reciclatge o titelles

L'Ajuntament de Barcelona programa 950 activitats nadalenques fora del centre de la ciutat, i el pessebre de la plaça Sant Jaume, amb els personatges tradicionals, tindrà moviment

Maria Ortega
3 min
L’any passat Barcelona va encendre els llums de Nadal el 21 de novembre, i aquest 2015 ho farà, finalment, el 27 de novembre.

BarcelonaNo hi haurà pista de gel a la plaça Catalunya. No hi haurà Ésser del Mil·lenni a l'espectacle de Cap d'Any. Però la campanya de Nadal que ha programat l'equip de Barcelona en Comú manté l'essència de la tradició. No es preveuen, per exemple, grans polèmiques en el pessebre que s'instal·larà a la plaça de Sant Jaume, que encara no s'ha presentat, però que, segons ha pogut saber aquest diari, serà amb moviment –fet a partir de llibres 'pop-up' (aquells que es despleguen)– i tindrà alguna referència a l'actual context econòmic i social, però que mantindrà les figures tradicionals. Tampoc hi ha canvis en la Cavalcada de Reis ni en el paper dels patges que recullen cartes i que ajuden els nens a confeccionar-les evitant, per exemple, les joguines bèl·liques. Ni en els llums de Nadal, més enllà del fet que s'encenen una setmana més tard que habitualment. Repeteixen, fins i tot, els galets il·luminats als eixos comercials.

El que sí que ha volgut canviar l'equip de l'alcaldessa Ada Colau és la tendència a concentrar la programació nadalenca al centre de la ciutat. Aquest any es programen fins a 950 activitats fora de la plaça Catalunya, un 10% més que l'any passat. "Tant important serà plaça Catalunya com Trinitat Vella", ha dit l'alcaldessa. L'encesa de llums per evidenciar aquest canvi es farà a l'Eix Maragall, on conflueixen els districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó. Serà el pròxim 27 de novembre.

Segons ha concretat Colau en roda de premsa, a la plaça Catalunya, on els últims anys s'hi havia instal·lat la pista de gel, s'hi faran activitats "gratuïtes i obertes a tothom". "No volem que sigui el Nadal de l'Ajuntament, sinó el de la ciutat de Barcelona, que estigui arrelat als barris", ha concretat. Les activitats que es faran en comptes de BarGelona s'organitzaran al costat de la Fira de Consum Responsable d'Economia Social i Solidària, en la qual participaran 65 entitats i projectes. És, de fet, una versió ampliada de la fira que es feia als Jardinets de Gràcia des del 2012. En total, hi haurà una setantena d'activitats que van des tallers de reciclatge fins a espectacles de llum per als nens més petits o tallers esportius i titelles.

A la plaça hi haurà, també, un Bosc dels Desitjos inspirat en un disseny de l'artista Josep Guinovart, on es crida tothom a penjar-hi els seus desitjos; la Font del Solstici, un espectacle d'aigua i llum a les Fonts Bessones, i el 'Carilló de Nadal', un espectacle de la companyia teatral La Tal amb un estol de personatges que surten d'un rellotge gegant –es repetirà en diverses representacions.

Preguntada sobre si es volen unes festes més laiques, Colau ha sortit al pas de la polèmica i ha assegurat que han posat el focus en "els millors valors del Nadal, com la solidaritat, la pau o la convivència". La campanya institucional per donar la benvinguda a les festes porta per lema 'Hola, Nadal'. 'Hola', segons Colau, és una "paraula senzilla però poderosa" que ajuda a transmetre la idea d'un Nadal, diu, obert a tothom. La campanya gràfica l'ha dissenyat La Casa de Carlota, un estudi inèdit amb estudiants d'escoles de disseny i dissenyadors amb autisme, síndrome de Down i malalties mentals. La campanya fa especial èmfasi a evitar les joguines sexistes.

El pessebre es presentarà aquest divendres i queda per resoldre, també, la incògnita de com serà el nou espectacle de Cap d'Any a l'avinguda Maria Cristina.

stats