Societat 06/09/2011

La NASA llança dos robots bessons per mesurar la gravetat de la Lluna

L'objectiu principal de la missió és poder desxifrar què s'amaga sota la superfície del satèl·lit natural del planeta Terra, i arribar fins al mateix nucli

Redacció
2 min
Simulació dels dos robots, Grail A i B, orbitant a la Lluna / NASA

BarcelonaQuatre dècades després que l'home trepitgés la Lluna, la NASA retorna al satèl·lit de la Terra per instal·lar-hi dos robots bessons que mesuraran la gravetat lunar mentre es persegueixen l'un a l'altre en òrbites circulars.

L'objectiu principal de la missió és poder desxifrar què s'amaga sota la superfície del satèl·lit natural del planeta Terra, i arribar fins al mateix nucli. No obstant això, segons explica The Huffington Post, la investigació també pretén localitzar els millor punts d'aterratge en futures exploracions, ja siguin mecàniques o amb presència humana.

Els robots bessons, gairebé idèntics, Grail-A i Grail-B - abreviatura en anglès de Laboratori Interior i Recuperador de Gravetat (Gravity Recovery and Interior Laboratory)- iniciaran el seu viatge a la Lluna aquest dijous, a bord del cohet no tripulat Delta II. Malgrat que es llançaran de forma conjunta, les naus espacials –de la mida d'una rentadora– se separaran una hora després de l'inici del vol i viatjaran a la Lluna de forma independent.

Durant gairebé tres mesos els aparells espacials es perseguiran l'un a l'altre al voltant de la Lluna. La distància entre els dos variarà de 64 a 225 quilòmetres i els senyals de ràdio que rebotin entre els dos aparells proporcionarà la seva ubicació exacta. Les variacions en la distància que separa les dues naus indicaran els canvis de massa tant per sota com per damunt de la superfície lunar, tant si es tracta de muntanyes, com de canals de lava o cràters.

La missió, que tindrà una durada aproximada de tres mesos de viatge i tres mesos més d'exploració, costarà 496 milions de dòlars (uns 349 milions d'euros).

stats