Societat 03/03/2011

Nevada a cotes baixes però amb poques sorpreses

L'hivern s'ha fet molt evident aquest dijous gras sense que hi hagi hagut complicacions importants per culpa de la neu

Miquel Bernis
2 min
Neu a Collsuspina (Osona).

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Una borrasca activa i una massa d'aire fred han provocat que aquest dijous l'hivern hagi estat més viu que mai, la neu ha fet acte de presència durant bona part del dia a moltes comarques, però Berga ha estat l'única capital on ha arribat a agafar a terra. De fet en general només per sobre dels 600 metres el paisatge ha quedat emblanquinat.

Durant el matí les comarques del nord han estat les més afectades per la pertorbació però a poc a poc els xàfecs han anat baixant fins a centrar-se a la meitat sud de Catalunya, tot i que en alguns indrets del Pirineu i Prepirineu de Lleida la nevada ha continuat també després de dinar. Del matí destaquen els 5 centímetres acumulats a Espinelves, els 3 de Sant Hilari Sacalm o els 3 de Sant Quirze Safaja. A la tarda els gruixos més significatius dels que tenim constància són els 3 centímetres de Prades o els 2 de Mont-ral, gruixos que podrien encara augmentar al llarg de la nit. A cotes més altes del Montseny se n'han acumulat fins a 10 i també al Pirineu la nevada ha estat més intensa del que es preveia amb gruixos que podrien haver fins i tot superat els 20 centímetres. També al Maestrat o en comarques com l'Alcoià la neu hi ha fet acte de presència.

A part de la neu, la borrasca ha generat un ambient de ple hivern arreu i aquest dijous al migdia els termòmetres no han passat pràcticament enlloc dels 10 graus. Durant la nit els xàfecs continuaran descarregant a moltes comarques de la meitat sud de Catalunya però demà amb el pas de les hores el temps millorarà. Meteocat manté l'avís de situació de risc per aquest divendres, però ja només considera probable que la neu aparegui amb força per sobre dels 700 metres a l'Alt Empordà i a la Terra Alta. El cap de setmana s'entreveu amb més sol que núvols, especialment diumenge.

stats