Societat 23/02/2016

IPhones, passis ‘vip’ o llaunes d’oli: els regals que no vol la CUP

Els tres regidors de l’esquerra alternativa no accepten “privilegis”

Maria Ortega
3 min
IPhones, passis ‘vip’ o llaunes d’oli: els regals que no vol la CUP

Barcelona“No ho havíem demanat i ho tornem”. És la lògica que està seguint la CUP a l’Ajuntament de Barcelona amb tot el que rep. Siguin regals de Nadal, elsiPhones assignats a cada regidor, entrades de teatre o passis vip. “Cap privilegi”, insisteixen. L’últim exemple: l’acreditació per al Mobile World Congress que la setmana passada van rebre a nom de la presidenta del grup municipal, María José Lecha. “No volíem acreditació. No hem omplert cap formulari”, explicaven per argumentar que retornaven el passi per a un congrés en què les entrades de visitant costen, com a mínim, 749 euros. I la que va rebre Lecha, la de categoria or, 2.699.

“No es pot dir que sigui necessari per a la nostra feina, si ens interessa anar-hi a títol personal, ens ho paguem”, raona Lecha per justificar la decisió dels regidors cupaires de no acceptar passis ni entrades. Ja van tornar, també seguint aquesta lògica, les invitacions al 080 Barcelona Fashion. I la decisió del partit no passa només per no anar-hi, sinó per retornar-ho a qui ho envia. Que consti com a retornat. Encara que, com va passar amb el regal de Nadal que els va fer arribar el Consorci de la Zona Franca, es tracti d’una llauna d’oli i calgui contractar un missatger per retornar el paquet al lloc d’on ha sortit. “És una qüestió de principis i si cal pagar un missatger, el paguem”, raonen des del grup municipal.

Una de les primeres decisions que van prendre en arribar a l’Ajuntament va ser la de retornar la targeta vip que van rebre de la Fira per poder accedir als diferents salons. Tampoc no van acceptar els tres iPhone 6 amb línia incorporada que, expliquen, els van dir que els pertocaven com a regidors. Ni la targeta amb hores d’aparcament gratuït en pàrquings de B:SM. Ni cap de les múltiples entrades a espectacles que van veure que començaven a arribar al seu correu.

“Tot això no és feina de regidor”, defensa Lecha, que recorda com els va sorprendre, acabats d’arribar al consistori, que els convidessin a tots els espectacles del festival Grec: “Ara ja ni obro els correus amb entrades, n’arriben moltíssimes, i molts cop amb sopar i còctel”.

Sí que va acceptar, en canvi, els portàtils que, com els smartphones, els corresponien pel fet de ser regidors: un total de tres. En aquest cas, asseguren que els ordinadors del despatx anaven molt malament i que els portàtils els eren necessaris per treballar. La primera decisió va ser la de limitar el sou dels regidors a 1.600 euros i estipular que la resta -en el cas de Lecha, sumades les dietes, la nòmina passa dels 5.000 euros- s’entreguen a la CUP, que, això sí, és qui paga les despeses derivades de la feina, com els taxis que només agafen quan és “estrictament necessari”. Res, òbviament, de cotxes oficials.

A la caixa de resistència

No han renunciat a les dietes perquè prefereixen decidir ells a què es destinen aquests diners. I, en aquest sentit, remarquen que últimament han lliurat 1.033 euros de l’assistència al comitè d’administració de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) a la caixa de resistència dels treballadors dels autobusos, que, aquests dies, estan amb vagues i en plena negociació del conveni col·lectiu.

Lecha explica escandalitzada que els paguen 410 euros per assistir al ple de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i que cada comissió, per breu que sigui, també té assignada una quantitat econòmica del tot “desproporcionada”.

També formacions com Barcelona en Comú estipulen en el seu codi ètic que els càrrecs electes, gerencials i de lliure designació no acceptaran cap regal o privilegi.

stats