19/02/2015

El PP limita el dret a l’avortament en menors

3 min
Desenes de persones manifestant-se, ahir a la tarda, davant de la Delegació del  govern espanyol a Barcelona per protestar contra la reforma.

MadridLa majoria absoluta de què disposa el PP no li ha valgut per elaborar una nova llei de l’avortament més restrictiva que l’actual. La dimissió, l’any passat, de l’aleshores ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va ser la constatació d’aquest fracàs polític, que ha portat el govern de Mariano Rajoy a fer un retoc puntual a la legislació del 2010. El grup popular al Congrés va presentar-ne ahir el text, que es limita a impedir que les menors puguin interrompre un embaràs no desitjat sense el consentiment dels pares.

Per justificar aquest canvi legislatiu, la proposició de llei que van presentar els conservadors afirma que és “fonamental” per a les noies de 16 i 17 anys que estiguin acompanyades pels seus representants legals en situacions de “vital importància i impacte futur”. Per això, el text proposa derogar l’apartat 4 de l’article 13 de la llei impulsada per José Luis Rodríguez Zapatero: ja no n’hi haurà prou amb l’opinió de la persona afectada sinó que caldrà el “consentiment exprés” dels seus tutors legals. L’oposició d’esquerres va alertar que aquesta situació deixa en “la indefensió més absoluta les dones més joves i vulnerables”, en paraules de la diputada del PSOE Carmen Montón. Aquests partits temen que la nova obligació augmenti els avortaments clandestins, amb risc per a la salut. Per als casos en què es plantegi un “conflicte” entre la filla i els pares, el PP preveu que sigui la justícia qui tingui l’última paraula “de conformitat amb el Codi Civil”. Els populars xifren en menys de 150 les menors que han avortat en l’últim any.

Sense discrepàncies internes

El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va qualificar de “raonables” els canvis perquè suposen, a parer seu, una “garantia” per a qui ha de decidir si interromp un embaràs. Curiosament, la iniciativa no l’ha liderat ell -ni l’actual responsable de Justícia, Rafael Catalá- sinó que s’ha deixat en mans del grup parlamentari a la cambra baixa. Demostra que aquest és, molt probablement, el compromís electoral de Rajoy que més maldecaps ha generat a la Moncloa. El portaveu al Congrés, Rafael Hernando, va admetre ahir que no han aconseguit el suport ciutadà necessari per tirar endavant una reforma global i complexa de la legislació en aquest àmbit, com pretenia Ruiz-Gallardón. El centredreta s’ha vist abocat, per tant, a canviar només allò en què, segons va dir, hi ha “consens social”.

De fet, Hernando va intentar treure càrrega ideològica a la mesura i va assegurar que Rajoy ha evitat “imposar” un esquema basat en unes determinades “conviccions morals o religioses”. En aquest marc, es va mostrar convençut que no hi haurà “discrepàncies” internes a les seves files, un partit que engloba diverses sensibilitats: “Ni n’hi ha, ni n’hi haurà. Sí que és possible que n’hi hagi en altres grups”, va afegir, conscient que es tracta d’un debat ple de matisos. Va instar els socialistes a donar llibertat de vot als seus diputats en el debat parlamentari que, si no hi ha novetats, hauria de ser a tot estirar abans d’acabar el mes de març. És a dir, abans de les eleccions locals i autonòmiques.

Amb l’anunci d’ahir, el PP dóna per tancada una polèmica que els ha desgastat -sobretot fins a la dimissió de Gallardón- i entén que es respecta la lletra del programa electoral. De totes maneres, les anomenades associacions pro vida ho van titllar de “burla i broma macabra” perquè creuen que no protegeix els drets del nonat.

Manifestació a Barcelona

Desenes de persones es van manifestar ahir a la tarda davant de la Delegació del govern espanyol a Barcelona contra la reforma. Des de la plataforma a favor del dret a l’avortament van assegurar que no deixaran que “les joves hagin de passar per això”, ja que creuen que en comptes de protegir-les, com diu el PP, les “estan desprotegint”.

stats