Societat 06/12/2012

Partits, sindicats i associacions balears s'uneixen en defensa del català i contra la llei Wert

Una declaració conjunta reclama al govern de Bauzá i als diputats de les Illes Balears que "no permetin una invasió de competències educatives i lingüístiques"

Efe
2 min
Una reforma en el mateix sentit que la del govern balear

PalmaTots els partits de l'oposició, els sindicats més representatius i associacions de l'àmbit de l'ensenyament i la cultura de les Balears s'han unit per rebutjar l'"agressió" que suposa per a la llengua catalana i el model educatiu de les Illes la reforma de la llei d'educació espanyola que proposa el ministre José Ignacio Wert.

Representants d'una trentena d'entitats han subscrit una declaració conjunta contra la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce) plantejada pel govern espanyol, i s'han reunit avui per reclamar al govern balear i als diputats de les Illes "que defensin els interessos de les Balears i que no permetin una invasió de competències, tant educatives com lingüístiques".

La declaració, a la qual també s'ha sumat l'exdiputat del PP i alcalde de Manacor Antoni Pastor, defensa que l'actual model educatiu "garanteix la competència lingüística i comunicativa en les dues llengües oficials" dels estudiants de l'arxipèlag.

"La reforma és centralitzadora i suposa un atac a un model propi d'escola basat en l'arrelament a l'entorn i en una gestió adequada d'unes competències educatives pròpies que ara queden molt danyades", subratllen els signants.

Per aquests grups, "l'envestida estatal contra la presència del català a les aules pretén donar un cop mortal a la llengua catalana, pilar de la cohesió social que el model educatiu vigent ha garantit fins ara".

A més, alerten de la "segregació" que suposaria que es financés amb fons públics l'educació en centres privats dels fills de famílies que volen que siguin educats "exclusivament en castellà".

"Reclamem que no es trenqui el consens majoritari expressat per la majoria dels agents de la comunitat educativa i de la societat civil en qüestions d'ensenyament en català, la llengua i la cultura pròpies de les Illes Balears", recalca el manifest.

Preguntat per aquesta declaració després de l'acte commemoratiu del dia de la Constitució, el president del govern balear, José Ramón Bauzá, s'ha limitat a assegurar que el seu executiu compleix amb les lleis vigents i amb el seu "compromís electoral" de garantir el dret a l'escolarització en castellà de les famílies que desitgin que aquesta sigui la llengua en la qual aprenguin a llegir i escriure els seus fills.

"El lamentable és que d'altres en el passat volguessin modificar aquesta línia" marcada per l'Estatut d'autonomia i la Constitució, ha assegurat.

stats