Societat 15/04/2016

Polèmica pel canvi de nom de la plaça Joan Carles I: la "república independent" de Colau

Grups de l'oposició com Ciutadans, PSC i PP retreuen a Barcelona en Comú el canvi del nomenclàtor

Maria Ortega
2 min
Retirada de la 'Victòria', l'últim monument franquista de Barcelona, a la plaça Joan Carles I, el 30 de gener de 2011 / ACN

BarcelonaLa decisió la va llançar ahir, aprofitant els actes de commemoració de la República, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello: el govern municipal vol que l'actual plaça de Joan Carles I, a la confluència de la Diagonal i el passeig de Gràcia, recuperi el nom de Cinc d'Oros. I, de fet, la ponència de nomenclàtor del consistori ja hi ha donat el seu vistiplau. L'anunci, però, ha obert la caixa dels trons. I part de l'oposició i entitats com l'Associació d'Amics del Passeig de Gràcia han atacat avui l'equip de l'alcaldessa, Ada Colau, sobretot per no haver consensuat la decisió.

"Barcelona és la república independent de casa seva", ha etzibat a l'alcaldessa la cap de files de Ciutadans, Carina Mejías, que ha titllat la decisió d'"arbitrària" i "unilateral" i ha criticat que el govern no l'hagi consultat als grups. Des del PP, han considerat que la plaça hauria de mantenir el seu nom pel "respecte" al paper que va tenir el rei Joan Carles I. I el PSC, tot i no pontificar que la plaça ha de mantenir el nom, sí que ha considerat que l'exmonarca ha de tenir un lloc reservat al nomenclàtor barceloní pel seu paper vinculat a la democràcia. Segons el cap de files socialista, Jaume Collboni, mantenir aquest nom no és incompatible amb la recuperació de la tradició republicana de la ciutat i ha remarcat, també, que per al PSC la línia vermella al nomenclàtor són els noms vinculats amb el franquisme. El portaveu de CiU, Joaquim Forn, s'ha mostrat partidari del canvi de nom però ha instat el govern a consensuar-lo.

Ja des de fora de l'òrbita política, Amics del Passeig de Gràcia ha denunciat avui que els veïns no han estat consultats sobre aquest canvi de nom, que ara, de fet, han d'aprovar els districtes de Gràcia i l'Eixample. El ple de Gràcia ja va aprovar, el 2012, una proposició que instava a tirar endavant el canvi de nomenclàtor que ara proposa l'Ajuntament.

Sala de plens Pi i Sunyer

D'altra banda, entre els molts noms que el govern de Barcelona en Comú vol canviar hi ha el del saló de plens del consistori, que porta el nom de la reina regent. La proposta, encara sense forma concreta, que té el govern municipal en ment és donar-li el nom de l'exalcalde republicà Carles Pi i Sunyer. Per fer el canvi, però, caldrà el suport de dos terços del plenari. Aquest cap de setmana, d'altra banda, està prevista una festa per celebrar que la plaça Llucmajor, a Nou Barris, adoptarà el nom de plaça de la República.

L'Ajuntament ja ha fet passos en la línia de la 'desborbonització' de la ciutat com la retirada del bust del rei Joan Carles de la sala de plens i aprovar la revisió del nom d'una dotzena de carrers.

stats