SEGURETAT
Societat 29/01/2015

Salut rectifica i exclou els socis privats del nou arxiu amb dades dels pacients

El Govern garanteix que la inversió del projecte serà pública, però molt inferior als 25 milions previstos

Mario Martín Matas
2 min
‘BIG DATA’ SANITARI
 Les atencions del sistema sanitari generen cada any un volum ingent d’informació.

BarcelonaSense socis privats. Aquesta ha sigut la decisió final de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) per poder posar en marxa l’arxiu VISC+, que aplegarà totes les dades que genera el sistema sanitari, i eliminar així les susceptibilitats que havia aixecat el projecte entre diferents sectors.

Posar a l’abast dels centres de recerca l’ingent volum de dades que generen els ambulatoris i els hospitals amb la seva activitat diària s’ha convertit en el projecte cabdal d’aquesta agència pública del Govern -140 milions de receptes o 45 milions de visites al metge de capçalera cada any són només algunes de les xifres-, però la idea va generar crítiques perquè, en un principi, preveia buscar un soci capaç d’invertir 25 milions d’euros durant vuit anys per edificar la infraestructura i, posteriorment, que aquest soci fos l’encarregat de gestionar la cessió d’aquestes dades a tercers, públics o privats.

Un “potencial brutal”

El director de l’AQuAS, Josep Maria Argimon, ha explicat a l’ARA que la modificació, que arriba després que el Parlament aprovés per unanimitat una moció l’octubre passat en què cridava a paralitzar el projecte i obrir un procés de deliberació, garanteix ara que es blindarà la titularitat pública de l’arxiu. La intenció és eliminar les suspicàcies i tranquil·litzar la ciutadania sobre la bondat de la iniciativa. Per això la inversió serà pública -molt per sota de la xifra inicialment prevista, tot i que encara s’ha de definir- i la cessió de les dades, en un principi, es farà sense cobrar i només als centres de recerca públics acreditats.

Argimon, que ha lamentat que el canvi restarà potencial a l’arxiu i obligarà a dilatar el projecte en el temps, manté que la clau de tot plegat és garantir que les dades dels pacients seran totalment anònimes. Per fer-ho, ha negat que simplement es tracti d’una eliminació de la identitat dels pacients i ha assegurat que, entre altres mesures de seguretat, no hi constaran el codi postal del malalt ni el centre on ha sigut atès.

El director de l’AQuAS assegura que l’arxiu té un “potencial brutal” per fer projectes de recerca i fins i tot per captar talent investigador, i per això el canvi també respon a la voluntat de posar-lo en marxa com més aviat millor. Segons Argimon, l’elevada digitalització del model sanitari català fa que aquest sigui un sistema “capdavanter” per fomentar la innovació, i en posa un exemple concret: així serà molt més fàcil creuar dades sobre la seguretat d’un tractament o sobre els efectes d’una teràpia. “No estem parlant de vendre dades, no es tracta d’una subhasta”, rebla, i es queixa de la demagògia que, al seu parer, s’ha fet per truncar un projecte idoni per donar una empenta al sector de la recerca.

Tot i així, i encara sense tenir clara la data del nou concurs públic que permetrà garantir aquests principis o els diners que s’hi podran invertir, Argimon ha precisat que avui explicarà el canvi als partits polítics, amb l’horitzó que l’arxiu funcioni abans de l’estiu i, per tant, no es vegi afectat per la convocatòria d’eleccions per al 27 de setembre.

stats