BARCELONA
Societat 17/01/2015

“Sento que m’estan expulsant de casa meva”

Dues famílies de l’Eixample expliquen les dificultats de viure en un bloc ple de pisos turístics

Núria Martínez
5 min
CONVIURE AMB SOROLL  Les molèsties que generen els pisos turístics fan que els veïns no puguin dormir.

BarcelonaRosa Peralta viu al carrer València, entre Bailèn i el passeig de Sant Joan, des que va néixer, fa 62 anys. Actualment hi fa vida amb la seva mare i els seus dos fills, de 37 i 15 anys. Es tracta d’un pis de l’Eixample d’uns 120 metres quadrats, de sostre alt i amb el terra de mosaic. L’any 2005 Negre BCN Apartments va començar a gestionar els pisos de l’edifici i a convertir-los en turístics. En un inici, els habitatges d’ús turístic (HUT) ocupaven una minoria de l’edifici. A poc a poc, però, els veïns que sempre havien viscut en aquest bloc van anar abandonant casa seva.

A dia d’avui, del total de 14 pisos que hi a l’escala, 11 són turístics. D’aquests només un no té llicència. “Jo ja no ho aguanto més. Fins ara he callat, però la situació és insostenible”, expressa Peralta. Els sorolls que ocasionen els usuaris dels pisos turístics impedeix a les dues úniques famílies d’aquest bloc poder viure amb normalitat. L’altre pis l’ocupa una treballadora de l’empresa gestora. Per culpa de les molèsties que causen els usuaris dels HUT, la família Peralta no pot dormir més de dues hores seguides. La Rosa està rebent tractament psicològic des de fa mesos. “No aguanto viure així, estic amb tensió a casa meva. Cada vegada que sento un soroll ja penso que no podré dormir”, explica. En els últims dos anys ha acudit dues vegades a urgències amb un atac d’angoixa. “Els veïns s’estaven barallant i jo pensava que em faltava l’aire”, detalla. Fins aquell moment no havia tingut mai cap problema d’angoixa.

Pisos de renda antiga

“No és un situació d’un dia, són molts mesos sense poder dormir”, insisteix. A causa de l’estat de nervis en què viu, el fill de la Rosa té èczemes en diferents parts del cos. “Cada nit quan em poso a dormir miro si els dels pisos turístics tenen els llums encesos. M’he acabat obsessionant”, explica la Rosa. Isabel Aparicio -la seva mare- fa 72 anys que viu en aquest pis. “Pago un lloguer de renda antiga i tinc por que ens facin fora”, afirma. No obstant, assegura que ella no pensa rendir-se. “Mentre estigui viva no marxaré. Això és casa meva”, argumenta. Tot i la situació insostenible que viuen cada dia, la seva filla també aposta per continuar lluitant.

“Sento que m’estan expulsant de casa meva. Tot i que hi hagi altres pisos buits, l’empresa gestora posa expressament els inquilins al pis del costat per molestar-nos”, considera Peralta. En la mateixa línia es mostra Francesc-Josep Deó, l’inquilí de l’altre pis no turístic del bloc: “Moltes vegades me’n vaig a dormir al pis de la meva companya per evitar els sorolls. Això ja vol dir que m’estan fent fora de casa meva, la mateixa situació t’expulsa”.

Deó, després de batallar molt intensament per canviar la situació, comença a pensar que la “millor opció” és marxar del pis. La Guàrdia Urbana ha fet fins a 17 informes en set anys en què ha deixat constància dels problemes dels HUT d’aquest bloc. “Fa molt temps que demano al districte de l’Eixample que actuï, però no solucionen res”, lamenta. Desesperat, Deó va fer saber a la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que un dels pisos del bloc actuava sense llicència i que el terrat comunitari de l’edifici l’utilitzen els turistes. També va comunicar-li que el telèfon de contacte de 24 hores per comunicar incidències no és operatiu.

Hauran de tancar tots

A principis de desembre la síndica va contestar a Deó que les seves queixes eren certes i va concloure que l’actuació municipal sancionadora “no ha sigut prou àgil ni eficaç”. Per la seva banda, l’Ajuntament assegura que ha revisat els comunicats dels pisos turístics autoritzats. Conclou que hauran de tancar tots perquè el propietari i l’operador dels 11 pisos del bloc no són els mateixos. Aquesta actuació es pot fer després de la modificació de la normativa, que indica que el titular de la llicència i el propietari de l’immoble han de ser el mateix.

Fonts municipals expliquen que també s’ha obert un expedient sancionador al gestor dels pisos turístics per tenir un habitatge sense llicència. “Estem pendents de notificar-l’hi al propietari”, asseguren les mateixes fonts. Aquest comunicat obliga l’operador a cessar l’activitat. En cas que no ho faci, l’Ajuntament el precintaria. La suspensió de llicències vigent a Barcelona implica que no en podran demanar una de nova. També s’ha iniciat un procediment sancionador per no disposar de telèfon les 24 hores. L’ARA ha intentat posar-se en contacte amb Negre BCN Apartments, però no ha obtingut cap resposta.

Crítiques al model turístic

Actualment a Barcelona hi ha registrats 9.606 pisos turístics. El districte de l’Eixample en concentra 4.607, gairebé la meitat dels HUT de tota la ciutat. El mes d’abril passat, vist el boom dels últims anys, l’Ajuntament va suspendre temporalment les noves llicències a les zones més saturades. A finals d’estiu els veïns de la Barceloneta van dur a terme una mobilització sense precedents contra el model turístic. La seva denúncia se centrava especialment en les molèsties que ocasionaven els pisos turístics. Les queixes dels veïns van posar sobre la taula el debat sobre el turisme de la capital catalana, fins al punt de convertir-lo en un dels problemes més grans de l’executiu de Trias. Conscients del desgast que els suposava aquesta situació, el govern va posar en marxa a principis de setembre un paquet de mesures per regular els HUT. Un mes després el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, va anunciar que congelaria indefinidament el nombre de llicències de pisos turístics a totes les zones de la ciutat.

Més mesures a l’Eixample

“A la Barceloneta s’han dut a terme moltes mesures per controlar els pisos turístics, però a l’Eixample no”, lamenta l’inquilí del bloc afectat del carrer València. En aquest sentit, Rosa Peralta explica que va pensar que les reivindicacions de la Barceloneta ajudarien a arreglar el seu problema. “Sento que l’Ajuntament prioritza els turistes davant dels veïns”, denuncia Peralta.

“Fa molts anys que pateixo els perjudicis dels pisos turístics i m’he sentit absolutament abandonada per l’administració. El nostre problema no els ha importat”, lamenta. També ho considera així el Francesc, que assegura que cal repensar el model turístic de Barcelona. “Jo tinc esperança en el futur. Ara hi haurà eleccions i els convé arreglar aquest problema”, apunta Peralta. “Només demanem que ens deixin dormir tranquils”, conclou.

Nou Barris crea quatre rutes turístiques

El districte de Nou Barris de Barcelona va posar ahir en marxa el seu pla estratègic de promoció turística i cultural, que impulsa quatre grans rutes turístiques per descongestionar el centre de la ciutat. D’aquesta manera es busca atreure visitants i “donar relleu als emblemes de la zona amb menys presència turística”. La regidora del districte, Irma Rognoni, va presentar ahir la iniciativa al costat de la segona tinent d’alcalde, Sònia Recasens, i va expressar que la voluntat és descentralitzar el turisme i impulsar el consum i la creació d’ocupació a Nou Barris. Recasens va assegurar que el pla està dirigit als turistes que ja han visitat abans la ciutat -un 40% del total, segons la regidora- i als mateixos barcelonins. “Som conscients que el turista que ve per primera vegada visitarà els icones de la ciutat, per això ens dirigim al turista que repeteix”, va apuntar.

La iniciativa pretén consolidar icones del districte com el castell de Torre Baró, l’Ateneu Popular i el Parc Central de Nou Barris, a partir de quatre grans rutes connectades amb línies de transport públic. Recasens va subratllar que aquest pla forma part de l’estratègia turística del govern municipal per descongestionar el centre de la ciutat i promoure la resta de barris menys visitats.

stats