Salut
Societat 16/08/2011

La vitamina D frena l'acció d'una proteïna clau en el càncer de còlon

Un estudi de la Vall d'Hebron i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Alberto Sols demostra que la vitamina D intervé en la fase del creixement del tumor i en limita l'agressivitat

Efe
1 min

BarcelonaLa vitamina D, que l'organisme obté sobretot de la llet i els greixos del peix, però també quan s'exposa a la llum solar, pot frenar el càncer de còlon. Un estudi dels investigadors de la Vall d'Hebron i de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Alberto Sols demostra que aquesta vitamina, concretament el seu receptor (VDR), frena l'acció d'una proteïna clau en el procés de transformació cancerígena de les cèl·lules en el càncer de còlon.

Les dades de l'estudi avalen el desenvolupament de fàrmacs antitumorals basats en l'estructura de la vitamina D, però l'aplicació en pacients requerirà més investigació. L'estimulació del receptor VDR reprimeix l'acció de la proteïna beta-catenina i talla així la sèrie d'esdeveniments que transformen la cèl·lula intestinal en una cèl·lula tumoral maligna. Tot i així, la vitamina D no té una acció preventiva. El nombre de tumors no es veu influït per la falta de VDR, la qual cosa apunta que no protegeix davant de l'aparició del tumor, però sí que intervé en la fase de creixement d'aquest tumor i en limita l'agressivitat.

stats