TRAGÈDIA ESCOLAR
Societat 06/05/2015

El jutge arxiva el cas del professor mort a l’Institut Joan Fuster

Argumenta que l’autor no té 14 anys i ordena aturar la investigació

Elisabet Escriche
2 min
Els fets van passar el 20 d’abril, quan un alumne de 2n d’ESO va entrar armat amb un ganivet a l’institut i va matar el professor.

BarcelonaEl jutge ha ordenat arxivar el cas de l’Institut Joan Fuster de Barcelona, en què el 20 d’abril un estudiant de 2n d’ESO va agredir mortalment amb una arma blanca un professor i va ferir quatre persones més. El magistrat del jutjat d’instrucció número 24, Josep Majó Llopart, argumenta que, com que els Mossos d’Esquadra han conclòs que l’únic autor dels fets és un noi de 13 anys -no s’han trobat indicis per imputar cap major d’edat- i no se li pot aplicar la llei del menor perquè té menys de 14 anys, s’ha d’arxivar el cas. Ara serà la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) qui decidirà quines mesures s’aplicaran al menor.

En arxivar el cas, el jutge també prohibeix als Mossos examinar l’ordinador portàtil de l’estudiant, que podria ajudar a esbrinar els motius que el van portar a cometre l’agressió. En el seu escrit, el magistrat recorda que l’estudiant va ser traslladat a la unitat de psiquiatria pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu “per fer-li un examen mèdic i aplicar-li el tractament corresponent”, que es va practicar una entrada i escorcoll a casa seva, i que se li van confiscar les pertinences que portava.

Versions contradictòries

Els fets van tenir lloc cap a un quart de deu del matí, quan l’alumne va irrompre a l’institut armat amb una ballesta i un ganivet de grans dimensions i va agredir mortalment el professor i va ferir de caràcter lleu dos docents més i dos alumnes. El professor, Abel Martínez, era un substitut i feia només uns dies que havia començat a treballar al centre. El mateix dia dels fets la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va assegurar que el menor hauria tingut un brot psicòtic. La responsable de Benestar Social i Família, Neus Munté, però, va matisar dijous passat que el menor encara no tenia un “diagnòstic tancat dels professionals”. Munté va insistir que l’informe “és imprescindible” perquè l’actuació de la DGAIA “pugui entrar en funcionament”.

A l’espera d’aquest diagnòstic, el departament de Salut ja s’ha compromès a reforçar l’atenció en matèria de salut mental a les escoles. Ho va anunciar la setmana passada el mateix conseller Boi Ruiz, que va detallar que el reforç es farà a través de Salut i Escola, el programa que promou hàbits saludables als centres educatius.

El compromís de la conselleria de Boi Ruiz és analitzar i revisar aquest programa, implantat el 2004, per determinar quins punts “s’han de reforçar de manera clara” en matèria de salut mental perquè es puguin detectar casos com el de l’institut barceloní. El responsable de la conselleria de Salut va reconèixer que en els últims anys havia augmentat el nombre de consultes en matèria de salut mental entre la població infantil i juvenil, tant a les escoles com als centres d’atenció primària.

stats