Societat 13/06/2016

12 claus per superar l'examen amb èxit: tot el que necessites saber si t'examines a la selectivitat

Més de 32.000 alumnes s'examinaran a partir de demà a la selectivitat. A l'Estat seran les últimes proves d'aquest tipus després de 40 anys, però la Generalitat s'ha compromès a mantenir-les a Catalunya

S. Soro
4 min
Els estudiants van fer ahir les últimes proves de les PAU.

BarcelonaUn total de 32.224 estudiants (32.155 el 2015), s’han matriculat enguany a les proves d’accés a la universitat (PAU) que tindran lloc, en horari de matí i tarda els propers dies 14, 15 i 16 de juny. Seran les últimes proves de selectivitat a l'estat espanyol –des del primer examen el 1975– i a partir de l'any vinent seran substituïdes per la revàlida de Batxillerat, en adaptació a la Lomce. Catalunya és l'única autonomia on se seguirà funcionant amb la selectivitat, tal com s'hi ha compromès la Generalitat.

Per als més de 32.000 estudiants que a partir de demà faran l'examen, el portal d’orientació Educaweb, conscient de la importància d’aquest procés, ofereix consells pràctics destinats a ajudar els alumnes a preparar-se correctament per a les proves d’accés a la universitat (PAU).

Consells per a abans de la selectivitat

1. No estudiïs a fons el dia abans de l’inici de les proves

Dedicar les hores prèvies als exàmens a intentar memoritzar més coneixements pot provocar que entris en un estat de nervis. Estudiar per a la selectivitat no es pot concentrar en una tarda. Aprofita aquest temps per realitzar alguna activitat, per relaxar-te o desconnectar, d’aquesta manera aconseguiràs estar tranquil i descansar bé durant la nit.

2. Prepara't el material necessari durant la vigília dels exàmens

Deixar preparat el material que necessites per fer la prova, com els bolígrafs o la calculadora, evitarà que te'ls deixis a casa. Porta rellotge i també mocadors i caramels per a la gola per evitar possibles interrupcions durant la prova. Recorda't també de dur el DNI i el full de matrícula, ja que l’hauràs de presentar a l’inici de cada prova.

3. Dorm 8 hores

El descans és fonamental per a que la teva ment estigui en condicions òptimes i pugui recordar el que has estudiat durant els últims dies.

4. Fes un bon esmorzar

Alimentar-te correctament abans de les proves és vital per tenir energia i estar concentrat durant les proves. Evita prendre cafè, tè o altres begudes excitants que podrien provocar-te un estat de nerviosisme.

5. Sigues puntual

Arribar amb temps a l’espai on faràs les proves et permetrà assegurar-te de les aules on has de presentar-te i no anar amb presses.

Consells durant les proves

1. Estigues atent a les indicacions dels examinadors

Això et permetrà entendre correctament els procediments per fer els exàmens i evitar confusions que et poden fer perdre temps per omplir els fulls de les proves.

2. Recorda estar en silenci

Durant les proves no està permès parlar i els examinadors poden expulsar de les proves els alumnes que incompleixin les normes de comportament.

3. Llegeix atentament els enunciats

Assegurar-te d’haver entès el que et demanen a cada exercici et permetrà respondre correctament i evitaràs perdre temps a modificar les respostes errònies.

4. Organitza els conceptes

Ordena el contingut que exposaràs en les respostes i estructura'n bé la presentació. Recorda també que has d’argumentar les teves respostes i justificar-les amb exemples, si cal.

5. Distribueix-te bé el temps

Repartir bé el temps entre els diferents enunciats de la prova et permetrà donar una bona resposta a cada un dels exercicis exposats.

6. Tingues cura de l’escriptura

És recomanable tenir cura del vocabulari emprat, l’ortografia i la sintaxi en redactar les respostes de les diverses proves. Els examinadors poden penalitzar la nota de les proves d’aquells alumnes que no presentin una bona redacció.

7. Contesta només allò que et demanen

No et donaran més puntuació per afegir contingut addicional a la resposta que es demana en l’enunciat, i això pot restar-te temps per contestar la resta dels exercicis.

Com es calcula la nota d'admissió?

Un cop superat l'examen, un dels dubtes amb què més es troben els estudiants és com es calcula la nota d'admissió. El portal Educaweb ho explica de manera molt senzilla:

La nota d'admissió (mínim de 5 i màxim de 14) a un determinat estudi de grau incorpora les qualificacions de les matèries de la fase específica, ponderades segons el coeficient que li correspongui (0,1 o 0,2). Aquestes matèries han d'estar vinculades a la branca de coneixement a què està adscrit el títol de grau al qual es vol accedir.

La nota d'admissió a les diferents titulacions de grau es calcula aplicant la fórmula següent:

Nota d'admissió = Nota d'accés + a * M1 + b * M2

Nota d'accés: mitjana del batxillerat (60%) i la fase general de la selectivitat (40%).

M1, M2: Dues matèries superades en la fase específica que proporcionin millor nota d'admissió.

a, b: Paràmetres de ponderació de les matèries de la fase específica (0,1 o 0,2).

Consulteu-ne un exemple concret aquí.

Què és la nota de tall?

La nota de tall és la nota amb la qual ha entrat l'última persona a cada ensenyament.

Aquesta nota és diferent cada any i no se sap fins que s'ha fet l'assignació de places a la universitat. Les notes de tall dels cursos anteriors serveixen com a orientació per als futurs estudiants. No estàs convençut amb la nota que t'han posat? Aquí eb pots reclamar una doble correcció.

10 rànquings que t'ajudaran a triar carrera

stats