Societat 16/07/2011

Una vaga contra l'acomiadament de periodistes sacseja la BBC

La BBC va viure ahir una jornada de vaga que va causar alteracions en els seus els canals de televisió i emissores de ràdio, coincidint amb una de les notícies més importants de l'escàndol de les escoltes.

Auri Garcia Morera
2 min
La seu central a Londres no va ser l'única afectada per les aturades, que també es van fer notar a Manchester o Newcastle.

Barcelona.El programa televisiu més important del matí, substituït per una connexió amb el canal de notícies 24 hores. Els programes de referència de les emissores de ràdio, reemplaçats per repeticions. I els informatius, a l'hora habitual però sense els presentadors estrella. És el que es van trobar durant el dia d'ahir els britànics que van veure o escoltar canals o emissores de la BBC. Les 24 hores de vaga contra l'acomiadament de periodistes van sacsejar la corporació pública del Regne Unit, que tot i així va voler destacar el que havia funcionat amb normalitat. Per exemple, el servei mundial de ràdio, que només va patir alteracions en anglès i cinc idiomes més, dels 27 que té en total, o bé l'emissora BBC Radio 1, que emet música i entreteniment, i no es va veure afectada.

La vaga, convocada pel Sindicat Nacional de Periodistes del Regne Unit (NUJ), va tenir un seguiment "sòlid" segons els convocants, que en destacaven les aturades més enllà de la seu central londinenca, com per exemple a Manchester o també a Newcastle. A més de treballadors, també la van secundar tertulians i entrevistats dels programes que s'havien d'emetre ahir, i van donar suport als piquets quatre membres del Parlament britànic, integrants del Partit Laborista.

La protesta estava motivada per l'anunci d'acomiadaments, després de les retallades del govern central britàn ic en el pressupost de la ràdio i la televisió públiques. L'empresa argumenta que ha ofert l'opció de baixes voluntàries i de reubicacions, però que hi ha un centenar de llocs de treball que és "inevitable" que es vegin afectats per acomiadaments.

Des del sindicat responen que "hi ha tanta gent que vol deixar la BBC que això es podria resoldre a través de negociacions", i lamenten que "s'estan salvant i creant nous llocs de treball d'administració, mentre que els periodistes estan perdent els seus". Ja fa dies que està anunciat que l'aturada d'ahir tindrà segona part. El 29 de juliol, la BBC patirà la tercera vaga en menys d'un any.

stats