TRASPLANTAMENTS
Societat 01/06/2011

La donació d'òrgans ha augmentat gairebé un 20% durant els primers 4 mesos del 2011

La donació d'òrgans ha augmentat gairebé un 20% durant els primers quatre mesos del 2011. En total, de gener a abril d'aquest any s'han realitzat 285 trasplantaments. Durant el mateix període del 2010 se'n van fer 233, i han augmentat, sobretot, els donants per mort encefàlica

Lara Bonilla
1 min

BarcelonaTot i aquest augment d'un 19,4% en la donació d'òrgans durant els primers quatre mesos del 2011, la tendència de donants cadàvers va a la baixa per la reducció dels accidents de trànsit i l'èxit dels programes de salut. Aquest augment de la donació durant el primer quadrimestre de l'any s'atribueix a l'atzar i al tipus de donant. "Hi ha una part que no podem explicar però la tendència no serà aquesta i s'han d'obrir altres vies per fer trasplantaments", ha dit Rosa Deulofeu, directora de l'Organització Catalana de Trasplantaments. El futur dels trasplantaments passa, doncs, per potenciar el trasplantament de donant viu, tant de ronyó com de fetge.

En aquests quatre mesos han augmentat, sobretot, els donants per mort encefàlica (un 42%). Segons ha explicat Deulofeu, la majoria de donants arriben d'accidents laborals amb traumatismes cranioencefàlics o d'accidents vasculars. Les víctimes per accidents de trànsit només suposen un 8% dels donants, quan havien arribat a suposar-ne el 50%. L'edat mitjana del donant cadàver és de 54 anys. Els trasplantaments renals han augmentat un 25%, els hepàtics un 49% i els cardíacs un 31%. Catalunya realitza actualment el 52% del total de trasplantaments renals procedents de donants vius de l'Estat espanyol.

Pel que fa a l'anomenat "donant bon samarità", des que es va fer el primer fa un mes, dotze ciutadans han trucat per sol·licitar ser-ho, alguns d'ells menors d'edat, i dos estan en estudi.

Demà es commemora el dia mundial del donant d'òrgans.

stats