Societat 13/04/2013

El TC diu que l'educació preescolar és competència de l'Estat

La consellera d'Educació acusa el ministeri d'"envair terreny" i diu que la sentència no canvia res

Acn
1 min

Sant Cugat del VallèsEl Tribunal Constitucional (TC) ha resolt que les llars d'infants no són competència exclusiva de la Generalitat, sinó que la seva ordenació depèn de l'estat, així com la titulació acadèmica dels docents. Així, ha rebutjat un recurs presentat per la Generalitat contra un reial decret del 2003 que, segons el Govern, envaïa les seves competències. Després de deu anys –i amb l'Estatut, la LOE i la LEC aprovades– el TC considera extingit el conflicte de competències, però assegura que l'Estat tenia raó en regular l'etapa dels 0 als 3 anys. La consellera d'Educació, Irene Rigau, ha lamentat els anys de retard, però ha assegurat que res no canviarà a partir d'ara.

Segons la Generalitat, com que l'estat espanyol no considera que l'etapa dels 0 als 3 anys sigui plenament educativa i no l'havia regulat, aquesta havia de ser competència exclusiva de la Generalitat, que sí que la considera una etapa educativa. Per això va recórrer contra un decret estatal que pretenia regular-ho. Posteriorment, però, tant el Parlament català com el Congrés ja van regular per llei aquesta qüestió i les competències han quedat clarificades. Ara el TC considera que l'Estat tenia raó, però considera que el conflicte ja no té sentit, perquè ja s'ha legislat.

Després d'acabar el Consell Nacional de CDC, Rigau ha opinat que és molt difícil fer polítiques pròpies si el TC triga deu anys per resoldre els recursos de les autonomies, però suspèn automàticament les normes autonòmiques recorregudes per l'Estat. Amb aquesta sentència, segons Rigau, no canvia res, però es demostra que el govern estatal "va envaint poc a poc el terreny" competencial.

stats