TRIBUNALS
Societat 11/05/2013

Els jutges denuncien "un ERO encobert" als interins

Asseguren que es multiplicarà el col·lapse a la justícia

Albert Solé
2 min
Fruitós Richarte i Esmeralda Ríos, portaveus de l'Associació de Jutges Substituts i Magistrats Suplents de Catalunya, i el jutge Santi Vidal.

Barcelona.Diuen que quan la justícia no és ràpida deixa de ser justa. Si el sistema judicial català i espanyol és un dels més col·lapsats d'Europa, amb la llei d'eficiència pressupostària de la justícia del govern espanyol que va entrar en vigor a mitjans del mes passat, els problemes i els retards als jutjats es multiplicaran. Ahir l'Associació de Jutges Substituts i Magistrats Suplents de Catalunya (AJSiMSC) van denunciar a Barcelona que la llei limita les substitucions només a casos molt excepcionals per estalviar diners -el pressupost per als interins ha passat de 25 milions d'euros a 8 milions- i, per tant, aboca a una bossa d'uns 1.500 interins a tot l'Estat (270 a Catalunya) a l'atur. "Això va més enllà de la llei, volen fer desaparèixer el jutge suplent sense possibilitat d'entrar a la carrera judicial. És un ERO encobert", explicava Esmeralda Ríos, portaveu de l'associació. Un jutge interí no pot treballar de res més mentre està a la bossa d'interins, i si no el criden per fer una substitució, es veu obligat a renunciar-hi per buscar-se la vida. Un cop fora, perden qualsevol dret. "Això és el que volen que fem", apuntava Esmeralda Ríos.

A Espanya hi ha 6.000 jutges, quan la recomanació mínima és que n'havien de ser 7.500. Això deixa la ràtio de jutge per habitant a uns nivells baixíssims, 10,7 per cada 100.000 habitants a l'Estat, i 9,2 a Catalunya -a Europa només la té pitjor Turquia-. La mitjana europea és de 14 cada 100.000 ciutadans, i a Alemanya en tenen 20. En aquest context, i tenint en compte que els jutges interins representaven el 20% dels jutges en actiu i firmaven el 30% de les resolucions, l'eliminació d'aquesta figura serà un daltabaix.

Santiago Vidal, portaveu de Jutges per la Democràcia, va donar suport als interins a la roda de premsa i va explicar que on es notarà més serà en els jutjats de comarques, on només hi ha dos o tres jutges. "Ja s'estan fixant judicis per al 2014 i el 2015, i a partir del juny l'índex de judicis suspesos serà molt elevat. Per exemple, el judici pel cas Palau havia de ser el setembre del 2013 i ja l'han ajornat fins al 2014".

Segon cop, després de les taxes

Fruitós Richarte, també de l'AJSiMS, explicava ahir quin és el pla del ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón: "Vol una justícia de mínims i que negui l'accés a la gent amb la llei de taxes: volen privar el ciutadà de la tutela judicial". Richarte també criticava un altre dels arguments del ministeri per eliminar els interins, que és que si les baixes les cobreixen els jutges de carrera, la justícia estarà més professionalitzada: "Els jutges interins en molts casos tenim més de 10 anys d'experiència, i estem especialitzats perquè fem les substitucions als jutjats de la nostra especialització. Si ara les baixes les cobreixen els titulars, els pot tocar un jutjat d'una altra especialitat. És com si a mi m'opera del cor un dermatòleg".

Sense possibilitats de fer substitucions, i amb l'accés a una plaça de jutge titular quasi impossible, els interins ja han parlat amb la majoria de partits polítics, menys el PP: "No volen parlar de res, és com una paret, i el menyspreu institucional és absolut", deia Esmeralda Ríos.

stats