Societat 21/10/2014

Les malalties coronàries protagonitzaran per tercera vegada La Marató de TV3

En les 22 edicions prèvies s'han recaptat 131 milions i s'han finançat 636 projectes d'investigació

M.m.m.
2 min

Sant Joan DespíLes malalties coronàries protagonitzaran el proper 14 de desembre la vint-i-tresena edició de La Marató de TV3, la tercera vegada que aquestes patologies ocupen el paper central d'un dels esdeveniments solidaris amb més tradició a Catalunya. El president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i de la Fundació de La Marató, Brauli Duart, ha recordat aquest dimarts en la roda de premsa de presentació que, en les 22 edicions anteriors, s'han aconseguit recaptar 131 milions d'euros, una quantitat que ha permès finançar 636 projectes d'investigació i contractar prop de 5.000 científics per desenvolupar la seva feina. A més a més, ha destacat que un volum tan elevant d'aportacions només és possible des de la "transparència" en la gestió de la recaptació.

La nova edició de La Marató confia en assolir un altre cop els èxits de recaptació que es repeteix any rere any, i Duart ha recordat que, malgrat la crisi econòmica, Catalunya ha demostrat repetidament que és un "país líder en solidaritat", perquè cap país del món recapta proporcionalment una quantitat tan gran en una sola jornada com ho fa la gal·la que organitza la fundació. D'aquesta manera, el plató del programa acollirà 15 hores d'emissió en directe que combinaran divulgació científica, sensibilització i entreteniment. Les malalties coronàries, de fet, són les responsables d'una de cada quatre morts que es produeixen a Catalunya.

L'any passat, dedicat a les malalties neurodegeneratives, La Marató va comptar amb la participació de prop d'1 milió de persones i 2.400 voluntaris. En total es van recaptar 11,8 milions d'euros, però prop de 2 milions es van recollir durant els tres mesos posteriors a la celebració de la gal·la, quan la gent continua fent aportacions malgrat que no hi ha publicitat. A la roda de premsa també han assistit el director de La Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé, i el director creatiu de Màrqueting, Carles Checa.

El cap del servei de Cardiologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i president de la Societat Catalana de Cardiologia, Antoni Bayés, ha constatat que les malalties coronàries són un dels camps on més s'ha notat l'avenç científic dels últims anys. Segons ha explicat, fins a set anys de vida guanyats en les últimes dècades tenen a veure amb les millores en el tractament de les patologies del cor. "Hem après molt i el codi infart funciona molt bé a Catalunya", doncs els grans avenços s'han basat en el tractament de les malalties quan es manifesten, però el repte és avançar en els coneixements que permetin no desenvolupar les malalties, ha constatat. Com a exemple, ha explicat que les cardiopaties són la primera causa d'ingrés hospitalari però, malauradament, només es fan entre 50 i 60 trasplantaments de cor cada any, i per això és necessari avançar-se a les patologies perquè no es desenvolupin.

stats