CIÈNCIA
Societat 19/08/2011

Primer mapa en alta resolució del moviment del gel a l'Antàrtida

L'eina mostra detalls dels desplaçaments de gel entre el 2007 i el 2009 i l'objectiu és que ajudi a entendre millor l'impacte del canvi climàtic

Efe
2 min

WashingtonUn equip de científics ha elaborat el primer mapa en alta resolució del moviment del gel a l'Antàrtida, que ajudarà a entendre millor l'impacte del canvi climàtic en el continent.

El mapa, publicat a la revista Science, ha estat elaborat com si fos un mosaic digital amb imatges de satèl·lit proporcionades per l'Agència Espacial Canadenca (CSA), l'europea (ESA) i la japonesa (JAXA) i revela els detalls del moviment del gel a l'Antàrtida entre els anys 2007 i 2009.

L'objectiu d'aquest treball, liderat per Eric Rignot del Laboratori de Propulsió a Raig (JPL) de la NASA a Pasadena, Califòrnia, és ajudar als investigadors a entendre els canvis del continent davant el constant escalfament global.

"El nostre mapa representa una mesura de referència important, en ser la primera instantània complerta del patró de moviment del gel" en aquest període, ha indicat Jeremie Mouginot, professor associat del Departament de Ciències de la Terra de la Universitat de Califòrnia, a Irvine , i un dels autors.

La velocitat del gel és una característica fonamental de les glaceres i les capes de gel, que mesura la velocitat a la qual aquest element és transportat des de les regions de l'interior cap a l'oceà, explica.

Els seus mesuraments i anàlisi redefineixen la comprensió actual sobre la dinàmica de la capa de gel antàrtica, en revelar que el flux de la capa de gel del continent es compon d'una complexa xarxa d'afluents que vénen de l'interior.

Aquesta nova visió del moviment de la capa de gel pot ajudar a la reconstrucció històrica i a la predicció de la seva evolució.

Atès que la gran majoria de gel a la Terra es troba a l'Antàrtida i que el fet que es fonguin les capes de gel polars pot tenir efectes en el nivell del mar, aquesta eina també serà útil per a investigacions futures.

El treball es va completar durant l'Any Polar Internacional i és el primer estudi d'aquest tipus des de 1957.

stats