Meteo 30/06/2016

Com serà el juliol?

La setmana que ve començarà amb algunes tempestes. Els diferents models de predicció estacional no coincideixen en quin és l'escenari més probable durant les pròximes setmanes

Miquel Bernis
2 min
Anomalies de temperatura previstes durant el juliol segons la NOAA

BarcelonaL'inici del juliol és un bon moment per fer un cop d'ull a les possibles tendències del temps de cara a les pròxims setmanes. A molt curt termini ens espera un cap de setmana de temps molt estable i amb una mica més de calor. Ambient de ple estiu sense temperatures desbocades.

La setmana que ve podria començar amb canvis, l'acostament d'una zona d'aire una mica més fred en altura pot activar els ruixats i tempestes de tarda en molts indrets. Es tracta d'un canvi de temps que ja no s'entreveu tan clar com fa alguns dies en els mapes del temps, però entre dimarts i dimecres probablement farà caure xàfecs de tarda a força comarques interiors, i especialment al Pirineu.

Difícilment aquest canvi suposarà l'inici d'una nova tendència, sinó més aviat un petit parèntesi al temps bàsicament assolellat habitual de l'estiu. Fent servir els mapes del temps convencionals no s'entreveu cap altra situació clara de tempestes una mica extenses en els deu primers dies de juliol. Tampoc en els mapes del temps s'hi dibuixen gaires opcions d'onada de calor. Aquest canvi de temps al centre de la setmana que ve farà recular lleugerament els termòmetres, però en general la calor normal d'estiu ha de predominar.

A més llarg termini els models de pronòstic estacional de l'agència nord-americana NOAA dibuixen un juliol sense grans anomalies. Al centre i sud d'Europa en tot cas s'entreveu una mica més probable un juliol lleugerament fresc que no pas un juliol especialment càlid. Les temperatures més anormalment altes durant les pròximes setmanes s'haurien de produir en països com Rússia i Finlàndia.

En el terreny de les pluges també hi ha més d'opcions d'un juliol amb més precipitacions del normal que no pas d'un juliol extremament sec, sobretot al Pirineu. A la resta del continent, països com el Regne Unit, França, Alemanya o els Països Baixos podrien tenir un juliol bastant sec, mentre que les anomalies positives més marcades de pluja s'entreveuen en àmbits com els Balcans i Grècia.

Una altra predicció estacional és la que difon habitualment l'Agència Espanyola de Meteorologia a partir d'un resum de diferents models. El pronòstic de l'AEMET és a tres mesos vista, no només sobre el juliol, entreveu un 40% d'opcions que l'estiu sigui més càlid del normal, un 35% de possibilitats que les temperatures siguin similars a la mitjana climàtica, i només un 25% d'opcions que l'estiu sigui fresc. Pel que fa a precipitacions, les opcions d'un estiu plujós es xifren en un 20%, i en canvi, és més probable un estiu sec: 45% de possibilitats.

stats