SANITAT
Societat 16/05/2013

Els metges xifren en un any l'espera per operar-se del cor

Lara Bonilla
2 min
Metges dels hospitals públics de l'ICS de l'àrea de Barcelona es van reunir ahir en assemblea.

Barcelona.Els metges estan recollint dades per demostrar els efectes de les retallades en les llistes d'espera d'intervencions quirúrgiques i de proves diagnòstiques als vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS), segons va explicar ahir Metges de Catalunya. Aquest sindicat denuncia que el temps d'espera per a una cirurgia cardíaca als hospitals de Bellvitge i la Vall d'Hebron és d'entre 16 i 18 mesos i hi ha 503 pacients pendents d'operar-se. "A la Vall d'Hebron estan operant ara els pacients que van entrar en llista d'espera el gener del 2011 i a Bellvitge els que hi van entrar l'octubre del 2011 -va explicar ahir Teresa Fuentelsaz, vicepresidenta de Metges de Catalunya-. Això pot posar en perill la vida d'aquests pacients i nosaltres no podem ni volem ser-ne còmplices", va afegir aquesta anestesiòloga.

Salut ho nega

En un comunicat, l'ICS va negar les xifres que van donar els metges i va assegurar que la llista d'espera "és, ara mateix, de 7 mesos a Bellvitge i de 5,8 mesos a la Vall d'Hebron". Bellvitge té registrats 262 pacients en llista d'espera i la Vall d'Hebron 219, segons fonts del departament. L'ICS assegura que la seva intenció és incrementar l'activitat de cirurgia cardíaca i recorda que les intervencions es prioritzen "obeint un criteri estrictament clínic de necessitats del pacient i no per l'antiguitat en llista d'espera".

Per a aquest tipus d'intervencions, el temps d'espera recomanat per les guies clíniques és de sis mesos. En altres centres, com el Trueta de Girona, també s'estan sobrepassant aquests terminis, segons el sindicat. Els metges denuncien que no poden atendre "de manera adequada per falta de pressupost" i demanen que no es retalli més en sanitat. Està previst que el pressupost de l'ICS es retalli en 100 milions d'euros. "Els metges ja no ens podem sentir orgullosos d'aquest sistema sanitari", va dir Fuentelsaz. Facultatius de l'ICS es van reunir ahir en assemblea a la seu del Col·legi de Metges i no descarten "mobilitzar-se".

stats