Societat 09/02/2016

Barcelona destinarà un milió anual a ajudar els comerços emblemàtics

El govern de BComú aprovarà definitivament la mesura aquest mes amb el suport de CiU

S.soro
3 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona destinarà un milió d'euros cada any a fomentar la continuïtat dels 211 establiments emblemàtics protegits a la ciutat pel pla especial de protecció de la qualitat urbana. El govern de Barcelona en Comú (BComú) preveu aprovar la mesura definitivament aquest mes.

En principi, no ho ha de tenir difícil. La redacció final del pla, conegut informalment com a 'pla d'emblemàtics', és pràcticament igual que la que va elaborar en el seu moment el govern de Xavier Trias (CiU). El regidor de CiU Jordi Martí, de fet, ja ha valorat positivament la mesura, "perquè beu i s’inspira en la feina que va deixar feta el govern Trias". La suma de vots de BComú (11) i CiU (10) és de 21 regidors, majoria en el ple de Barcelona.

Una de les modificacions respecte del pla aprovat inicialment és que s'han suprimit 17 establiments del catàleg d'emblemàtics, que ara en conté un total de 211, repartits per tota la ciutat i catalogats en tres nivells, de més a menys necessitat de protecció. Trenta d'ells són intocables, dos menys que en la llista de Trias. Només el districte de Nou Barris no té establiments emblemàtics. Les modificacions s'han fet d'acord amb les 51 al·legacions rebudes.

De les 17 baixes, cinc han estat a petició dels mateixos establiments, entre els quals hi ha Can Solé, la Cereria Abella o Vins i Licors García. Les dotze restants han estat suprimides del catàleg perquè no tenen "interès patrimonial", segons els informes de l'Ajuntament. Algunes d’elles són el Bar Mundial, la Casa de la Estilográfica, l’Scalextrix Palau, la Casa Torras o La Perla de Oro.

Les 32 botigues que Barcelona distingeix com a "intocables" / ARA

Més subvencions

Una altra diferència respecte del pla inicial, que ha destacat la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, és que el pla definitiu inclou bonificacions sobre l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), subvencions a l'impost de béns immobles (IBI), subvencions dins de la campanya per a la protecció i millora del paisatge urbà, assessorament empresarial i accions de suport en matèria de cultura i comerç per incentivar l'activitat. Així, per exemple, als establiments de la categoria E1 se'ls bonificarà el 50% de l'impost ICIO i el 95% de l'IBI.

A més, com que el marc jurídic vigent limita la possibilitat de protegir l'activitat emblemàtica, com reclama l'Associació de Comerços Emblemàtics, el govern municipal està estudiant altres mesures per contribuir-hi, com la compra de locals o la subvenció de lloguers.

Preservar l’activitat de l’espai

El portaveu de l’Associació de Comerços Emblemàtics, Josep Maria Roig, de la pastisseria Colmena, afirma que la mesura no suposa cap pas endavant en la protecció dels locals barcelonins. "Ens quedem com estàvem, assenyala. Segons Roig, el fet que l’Ajuntament els vulgui finançar l’IBI –entre 800 i 1.000 euros depenent dels metres quadrats del local– "no els serveix de res".

"Seguim mantenint que nosaltres no hem demanat cap subvenció, perquè considerem que és un greuge respecte dels altres comerciants. Hi ha d’haver una altra fórmula, i ha d’estar consensuada amb tots els partits", argumenta el portaveu. Les subvencions econòmiques, opina, només haurien d’aplicar-se quan hi hagi "un perill concret" de desaparició d’alguna botiga.

Per a la resta, les que estan vives i en marxa, el que s’hauria de garantir, diu, "és que se’n mantingui l’activitat". "L’activitat és l’ànima de l’espai, sense activitat l’espai no seria el que és. Nosaltres el que demanem és que estigui garantida i protegida", conclou Roig.

stats