Societat 07/12/2012

Interior obrirà una investigació pel cas de la dona que va perdre un ull el 14-N

Unes imatges demostren que es van llançar projectils a la ronda de Sant Pere de Barcelona, punt que fins ara el conseller Puig havia negat

Ara
3 min

Barcelona`El director general de la Policia, Manel Prat, ha anunciat a Catalunya Ràdio que els Mossos obriran una investigació interna pel cas de la dona que va perdre un ull durant els aldarulls de la vaga general del 14-N. Un vídeo penjat a YouTube [minut 9] de la ONG Solidaritat i Comunicació demostra que els antiavalots van disparar alguna mena de projectil a la ronda Sant Pere de Barcelona, on Ester Quintana va perdre l'ull. Fins ara, el departament d'Interior havia mantingut en tot moment que no es van fer servir pilotes de goma, només projectils, però no a la zona on va resultar ferida Ester Quintana. Prat ha assegurat, però, que les imatges en què es veu un agent disparant una llançadora es van enregistrar vint minuts després que es produís la lesió de la dona.

En declaracions a Catalunya Ràdio, el director general de la Policia ha donat credibilitat a les imatges penjades a YouTube i ha acceptat, per tant, que els Mossos van llançar projectils, com a mínim, a la ronda de Sant Pere. Quintana va ser ferida al passeig de Gràcia, a prop del carrer Casp. Amb tot, Prat manté que els llançadors GL-06 no poden provocar les lesions que va patir Ester Quintana.

Durant la declaració de dilluns passat al Parlament, el conseller d'Interior, Felip Puig, va assegurar que els Mossos no van disparar pilotes de goma, i només va admetre el llançament de 65 projectils a Via Laietana, on es va fer la manifestació alternativa. Manel Prat ha assegurat aquest divendres que "no va ser voluntat del conseller" faltar a la veritat, i que es va limitar a donar la informació que tenia en aquell moment.

Querella contra els Mossos

Basant-se en aquestes i altres imatges, els advocats d'Ester Quintana han presentat una querella criminal contra l'agent dels Mossos d'Esquadra que suposadament va disparar la pilota de goma o el projectil i contra el cap de la unitat a la qual pertanyi. Tot i no tenir-los identificats, els advocats asseguren que els Mossos tenen els mitjans tècnics per saber qui eren.

Els sindicats demanen que Puig aclareixi els fets

Els sindicats de policia han demanat aquest divendres més transparència al departament d'Interior. Creuen que Felip Puig ha d'aclarir els fets i donar a conèixer totes les dades de què disposa per donar veracitat a les explicacions i no malmetre la imatge del cos. Toni Castejón, portaveu del SME-CCOO, ha declarat a l'ACN que el principal problema ha estat ''com s'ha gestionat el tema'', perquè s'ha donat la imatge de voler ''amagar'' informació i fets. Castejón ha demanat a Puig que aclareixi aquest episodi perquè la imatge dels Mossos d'Esquadra no en surti més debilitada. Castejón considera que ''no podem enganyar la gent'', i demostrar aquest desconeixement és un ''autèntic engany''.

Des de SAP-UGT, Valentí Anadón s'ha mostrat convençut que la lesió d'Ester Quintana no va ser culpa de cap projectil. Lamenta la situació que s'ha donat en un tema que qualifica de ''molt delicat'' i amb el qual demana prudència a l'hora de tractar-lo.

Per la seva banda, el portaveu del Col·lectiu Autònom de Treballadors dels Mossos d'Esquadra (CAT), Jordi Costa, considera que s'ha de donar ''veracitat'' als fets, i ha recalcat que hi ha ''unitats antiavalots que han d'utilitzar la força'' per actuar quan ''es compleixin els preceptes''. Costa considera que en aquests casos sempre es malmet la imatge dels Mossos d'Esquadra per ''mala gestió'', i que el que queda ''sempre és el mosso'', perquè ''els altres se'n van o pleguen''.

stats