SOCIETAT
Societat 03/12/2012

Felip Puig nega que s'utilitzessin pilotes de goma en l'operatiu dels Mossos el 14-N

El conseller d'Interior en funcions assegura que la dona que va perdre un ull a Barcelona no va ser víctima de cap actuació policial. Admet que l'actuació dels Mossos a Tarragona va ser "desproporcionada"

Auri Garcia Morera
2 min
Felip Puig compareix al Parlament per explicar l'actuació dels Mossos durant el 14-N / PERE VIRGILI

BarcelonaEl conseller d'Interior en funcions, Felip Puig, ha reconegut aquest dilluns al matí en una compareixença al Parlament que l'actuació de tres agents dels Mossos d'Esquadra contra dos menors durant la vaga general del 14 de novembre a Tarragona "semblava desproporcionada i podria no ajustar-se als protocols establerts". Puig ha recordat que el mateix dia 14 es va obrir una investigació per aclarir els fets, que ha quedat suspesa i es reprendrà un cop acabi l'actuació judicial. Puig ha afegit que els tres agents implicats, tot i continuar a les seves unitats, no participaran en actuacions de manteniment de l'ordre públic fins que no s'hagin aclarit els fets.

Puig també s'ha referit al cas d'Ester Quintana, la dona que va perdre un ull a Barcelona, segons va dir, per l'impacte d'una pilota de goma llançada pels Mossos d'Esquadra. Puig ha reconegut que, en l'actuació per dispersar els incidents de la Via Laietana, els Mossos van seguir diversos manifestants fins a la zona del Passeig de Gràcia on estava Quintana. Malgrat tot, ha afegit que de pilotes de goma "aquell dia no se'n va llançar cap". Puig ha dit que sí que es van utilitzar projectils, però no a la zona on estava Quintana: "Es llancen dues salves, però sense projectil".

El conseller d'Interior en funcions ha assegurar que la dona no va ser víctima de cap actuació policial: "Desconeixem què va impactar a la cara de la senyora Quintana, però vull insistir que, per la informació que tenim, hem de descartar que tingués l'origen en una actuació dels Mossos d'Esquadra". Puig ha insinuat que la causa de la lesió podrien haver estat els llançaments d'objectes d'alguns manifestants encaputxats, i ha afegit que el departament col·laborarà amb l'actuació judicial per identificar els responsables.

La majoria de grups de l'oposició han demanat que s'acabi amb l'ús de pilotes de goma per part dels Mossos d'Esquadra, a la qual cosa Puig ha replicat que és una qüestió que s'haurà de plantejar en la pròxima legislatura. Aquesta qüestió, juntament amb la necessitat que els agents vagin identificats, ha posat d'acord Xavier Sabaté, del PSC, Josep Vendrell, d'ICV-EUiA, i Joan Puigcercós, d'ERC. El portaveu del PP, Santi Rodríguez, ha centrat les seves intervencions en la polèmica entre el Govern i la delegació del govern espanyol a Catalunya, que va acusar els Mossos de no protegir la Prefectura de la Policia Nacional.

stats