SOCIETAT
Societat 08/03/2011

Què passaria si la gran nevada fos avui?

Avui fa un any del col·lapse pel temporal de neu. Govern i Endesa asseguren que han fet els deures. Els ajuntaments no ho tenen tan clar

Redacció
4 min
VEÏNS AÏLLATS Dos agents dels Mossos d'Esquadra tallaven  a Llagostera, ara fa un any,  la carretera que condueix als municipis de la costa. Torres substituïdes Aquesta torre, situada a l'entorn de Salt, és una de les que es van haver de substituir després de la nevada de l'any passat.

Avui fa un any de la nevada que va deixar mig país paralitzat i imatges per al record, amb el paisatge emblanquinat. Dotze mesos després, alguns municipis han comprat més generadors i d'altres han canviat de companyia elèctrica. El temporal de neu es va acarnissar especialment amb les comarques gironines. Unes 4.000 torres elèctriques van caure i 14 subestacions van quedar inutilitzades i van deixar 450.000 clients gironins sense llum. Tot i que tant Endesa com el Govern asseguren que, un any després, han fet els deures, els municipis alerten que el col·lapse es pot repetir. Podeu llegir l'opinió d'alcaldes i diferents testimonis afectats en aquest article d'avui a l'edició en paper de l'ARA, disponible a l'ARA PREMIUM, amb registre gratuït. Una tercera part dels propietaris forestals que van demanar ajudes al departament de Medi Ambient encara no han ingressat ni un euro.

La veu d'Endesa

Endesa considera urgent ampliar la xarxa elèctrica gironina i reclama a l'Estat, la Generalitat i -sobretot- als ajuntaments que no posin traves a la construcció de noves línies. Un any després del temporal de neu, l'elèctrica considera que ha fet els deures, però sosté que l'actual xarxa és massa "justa" i que s'ha fet "evident" que cal mallar-la més. El subdirector general d'operacions, Josep Maria Esteve, ha comparat l'estat de les línies actuals amb un refredat, i ha dit que si "qualsevol tus una mica més, agafarem la grip". Tant per a Endesa com per a Red Eléctrica, cal desencallar els esculls burocràtics que impedeixen tirar endavant la MAT i les línies de mitjana i alta tensió que en penjaran.

Les conseqüències encara es noten

Les conseqüències de la nevada del passat 8 de març encara s'arrosseguen en alguns punts de la geografia catalana un any després del temporal. Alguns boscos presenten encara branques caigudes i fusta acumulada al sotabosc a l'espera d'ajudes per poder-les retirar.

La intensa nevada va afectar tant a particulars que es van quedar sense llum, empreses que van estar dies sense treballar o ajuntaments que van haver de gastar diners en reparacions a la via pública, lloguer de generadors o que, fins i tot, van obrir els pavellons esportius per acollir gent que va quedar tirada a la carretera. També se'n van ressentir els propietaris forestals que van veure com les seves finques quedaven totalment trinxades i tones de fusta quedaven acumulades. El dia després de la nevada, 95.000 escolars gironins es van quedar a casa sense classe.

L'ús de generadors per aconseguir tenir llum i calefacció va jugar una mala passada a una dona de 40 anys que va morir per intoxicació a Ultramort després de la nevada. En només dos dies, l'ús de generadors va causar més de 100 intoxicacions arreu de les comarques gironines per inhalació de monòxid de carboni.

Una xarxa elèctrica trinxada

Només a la xarxa de baixa tensió, el temporal va deixar 5.999 avaries, i va arribar a vinclar i trencar més de 2.500 torres de tota l'estesa de mitja i alta tensió. El resultat d'aquesta gran afectació sobre les torres va ser de 450.000 clients gironins sense llum, alguns dels quals van estar a les fosques més d'una setmana. Per tornar a aixecar tota la destrossa, que entre d'altres va comportar la renovació de 200 quilòmetres de cable, la companyia elèctrica Endesa va invertir 60 milions d'euros (MEUR).

En alguns moments, fins a 1.660 operaris van treballar de manera simultània arreu de la demarcació. Durant aquest període, els generadors van ser els que van permetre a molts ajuntaments mantenir-se connectats al subministrament. No va ser fins a l'1 de juliol que les infraestructures elèctriques van quedar reparades. A les zones turístiques, Endesa va mantenir els generadors durant l'estiu per si un problema sobrevingut provocava una caiguda de la xarxa.

Un any després de la nevada, el responsable d'Endesa a Girona, Francesc Vizacaíno, ha declarat que si es tornés a repetir una nevada com la del març la xarxa tindria 'menys avaries'. Per aquest 2011, Endesa preveu invertir 50 MEUR.

46.000 reclamacions de clients a Endesa

Arran de la caiguda del subministrament elèctric, Endesa ha rebut un total de 46.000 reclamacions de clients que demanen a la companyia que els pagui els aparells elèctric que la caiguda del subministrament els va espatllar o el menjar que tenien a neveres i congeladors, entre d'altres. Segons ha assegurat la companyia, un any després s'ha donat resposta al 100% i se n'ha pagat un 85%.

Pel que fa a les empreses, un total de 1.185 empresaris de les comarques gironines, especialment del Baix Empordà, la Selva i el Gironès, van reclamar a Endesa fins a 18,5 milions d'euros pels danys causats als seus negocis arran de la falta de fluid elèctric. De les reclamacions efectuades, un 79% dels empresaris afectats pels talls de llum han estat indemnitzats i encara resta per cobrar el 21%.

Pel que fa als propietaris forestals, un any després de la nevada el 36% dels propietaris que van demanar ajudes al Departament de Medi Ambient no ha ingressat ni un euro. El Departament de Medi Ambient va destinar 9,5 MEUR per subvencions a privat però la xifra ha fet curta i només ha arribat per satisfer el 64% de les peticions.

stats