Societat 25/05/2015

Un estudi demana la racionalització de l'horari laboral per guanyar productivitat i perdre estrès

Les empreses petites, de menys de 50 treballadors, són les que més se'n beneficiarien

Efe
2 min

BarcelonaEls horaris laborals a Espanya estan directament relacionats amb l'absentisme a la feina, per la qual cosa la seva racionalització es converteix en un dels factors que més contribueixen a l'augment de la productivitat i de la competitivitat de les empreses.

Aquesta és una de les principals conseqüències de l'estudi "Horaris de treball i absentisme laboral" que ha elaborat Asepeyo i l'Associació per a la Racionalització dels Horaris a Espanya (ARHOE), i que aquest dilluns s'ha presentat a la seu de Foment del Treball Nacional a Barcelona.

La preocupació per l'absentisme laboral a Espanya, que el 2014 va suposar un cost a la Seguretat Social de 8.000 milions d'euros, ha impulsat aquest estudi, que s'ha dut a terme amb una metodologia qualitativa denominada de "focus group".

Aquesta metodologia es basa en la recollida d'informació a través d'experiències, opinions i reflexions de persones seleccionades per la qualitat dels seus punts de vista. En aquest cas, conformaven el grup responsables de recursos humans i tècnics de prevenció.

La feina demostra que l'absentisme es pot combatre mitjançant la racionalització d'horaris, fet que permet la conciliació amb la vida personal. El canvi horari redueix, també, els nivells d'estrès i es converteix en una factor de motivació.

L'estudi ha evidenciat que a més motivació, més compromís amb l'empresa, i que una reorganització dels horaris basada en el pacte i el consens repercuteix en la productivitat en especial en les empreses petites, de menys de 50 treballadors.

De fet, el president de l'ARHOE, José Luis Casero, ha assenyalat que hi ha estudis que apunten a que la conciliació de la vida familiar i laboral permet incrementar la productivitat de les empreses fins a un 3 %.

El responsable del treball, Jordi Serra Pallisa, ha subratllat la necessitat que la racionalització horària es porti a terme de manera consensuada i amb la "complicitat" dels treballadors, i que l'administració es comprometi, al mateix temps, a avançar en un nou paradigma horari a la societat.

Serra ha alertat sobre l'excés de "presentisme" a les empreses espanyoles, caracteritzat per les llargues jornades laborals, que no redunden en més productivitat, sinó, precisament, al contrari, ja que Espanya ocupa la posició número deu en aquesta matèria en el conjunt d'Europa.

La cultura arrelada en la importància de la presència en el lloc de treball, el temor al mal ús de la flexibilitat horària i la legislació poc flexible són percebuts per l'estudi com algunes de les dificultats que existeixen per avançar en la racionalització dels horaris.

stats