Societat 30/10/2014

Els 3 espanyols més rics tenen el mateix que els 9 milions d'espanyols més pobres

Espanya és l'estat de l'OCDE han més ha crescut la desigualtat. És el segon estat més desigual de la Unió Europea, després de Letònia

Efe
2 min
Espanya és l'estat més desigual de la Unió Europea, només per darrere de Letònia / EFE

MadridLes vint persones més riques a Espanya posseeixen una fortuna similar als ingressos del 30 per cent més pobre de la població (gairebé 14 milions de persones), segons un informe de l'ONG Oxfam. Espanya és el segon país més desigual de la Unió Europea després de Letònia, ha assenyalat el director general d'Oxfam Intermón a Espanya, José María Vera, durant la presentació de la campanya 'Iguals. Acabem amb la desigualtat extrema. És hora de canviar les regles', que aquest dijous s'ha posat en marxa en una cinquantena de països.

"Espanya és un pèssim exemple", ha ressaltat Vera, abans d'indicar que és l'estat de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) on més ha crescut de la desigualtat en els últims anys. Els tres espanyols més acabalats dupliquen en riquesa els nou milions de persones que formen el 20 de la població més pobra del país, d'acord amb les dades d'Oxfam. En l'últim any, les vint majors fortunes espanyoles van augmentar la seva riquesa en 15.450 milions de dòlars, precisa l'organització no governamental. En el seu conjunt, les vint persones més riques a Espanya van arribar el març d'aquest any una riquesa de 115.400 milions de dòlars.

Crítiques al govern del PP

"La reforma fiscal espanyola perpetua un sistema fiscal injust en el qual les grans empreses paguen cada vegada menys, les pimes paguen molt i les famílies són les que més paguen", ha apuntat el director general d'Oxfam Intermón a Espanya.

Per Vera, la reducció dels pressupostos en sanitat o educació i la pràctica desaparició d'algunes partides en els comptes de l'Estat per al proper any relacionades amb la dependència, la immigració o la inserció social és la garantia que "no hi ha una voluntat política per combatre la desigualtat i afavorir a les persones a les persones més afectades per la crisi ".

"Fonamentalisme del mercat"

L'informe, però, no denuncia només la situació a Espanya sinó arreu del món, i adverteix que l'increment de la desigualtat podria causar un retrocés de dècades en la lluita contra la pobresa. Mentre el nombre de "milmilionaris" amb fortunes de més de 1.000 milions de dòlars s'ha duplicat en el món des que es va desencadenar la crisi el 2008, les desigualtats s'han disparat, destaca Oxfam, que considera que els dos motors principals que han alimentat l'increment de la desigualtat són el fonamentalisme del mercat i la captura del poder polític per les elits, que generen lleis fetes a la mida dels interessos d'uns pocs, apunta l'informe.

Vera ha reclamat al G20 la posada en marxa d'iniciatives per aconseguir un sistema fiscal just per tal que les multinacionals paguin impostos on tenen activitat econòmica i acabar amb els paradisos fiscals, que són utilitzats per evadir impostos per les grans empreses i les grans fortunes i fomenten la corrupció com s'està veient a Espanya. Entre altres solucions per reduir la desigualtat, ha reivindicat una reforma fiscal justa i progressiva, la reducció de la bretxa salarial entre homes i dones i la inversió en polítiques públiques per garantir la igualtat d'oportunitats.

stats