Societat 05/09/2015

Tot i les pluges, s’augura una mala temporada de bolets

Un estiu sec i amb temperatures altes ha truncat la florida de fongs

Trinitat Gilbert
2 min
Tot i les pluges, s’augura 
 Una mala temporada de bolets A Catalunya hi ha 100 espècies tòxiques

BarcelonaLes precipitacions d’aquesta setmana humitejaran la terra perquè al voltant de l’11 de setembre hi hagi la primera florida seriosa de bolets de la temporada, segons pronostica Enric Gràcia, micòleg i president de la Federació de Boletaires i Micòlegs de Catalunya. Malgrat això, “no serà un bon any de bolets, fins al punt que preveiem que estarem a un 60% de la mitjana habitual de collita”, diu. Si en temporades anteriors, per cada hectàrea de bosc s’acostumen a collir 57 quilos de bolets de mitjana, aquesta temporada creu que se’n colliran 34. “I ja serà molt!”, afegeix. Aquesta davallada es deu a una primavera i un estiu molt secs, i unes temperatures ambientals molt altes, de manera que s’han reduït molt les reserves acumulades als diferents micelis. “Els bolets creixen a partir de les reserves que tenen als micelis, que formen una mena de teranyines sota terra; quan aquests minven, els bolets no apareixen”, explica Gràcia.

Després d’una setmana amb pluges i temperatures baixes hi haurà un ambient humit i fred, necessari perquè la temperatura del terra se situï entre els sis i els vuit graus. Si és així, d’aquí uns quinze dies, hi haurà una florida important de rovellons als 1.500 i 1.800 metres. “Cap a mitjans d’agost es van donar les circumstàncies perquè hi hagués una florida de ceps”, apunta Gràcia. Va ser un incentiu per pensar que la temporada ja començava, que els bolets ja serien al plat per assaborir-los, però la calor va tornar de cop i tot es va estroncar. “Ara mateix, a la muntanya hi ha ceps vells i molt pocs de joves, un senyal clar de florides truncades”, explica aquest micòleg.

Dit això, Enric Gràcia diu que els bolets tenen una seqüència d’aparició, és a dir, apareixen de manera ordenada, com si tinguessin una temporada concreta. “La primera onada és la de cogomelles, altes i grans, d’entre 30 i 50 cm”. Seran els primers que apareixeran després de les pluges. Després, els seguiran els mollerics, que tenen la pell superior humida, i que cal pelar per menjar-los. I, a continuació, apareixeran les cuagres. Encara hi haurà una quarta onada, la més desitjada i esperada pels boletaires i gurmets, la dels rovellons.

Bolets de França

Pel que fa als reis dels bolets, els reigs (o ous de reig quan són joves), són els que primer surten perquè poden aparèixer quan la terra és a 16 graus o més. Per tant, són els que ja fa uns dies que es poden trobar als boscos de la terra baixa.

A França és probable que la temporada hagi començat abans perquè les temperatures han sigut més baixes. “Als mercats d’aquí els bolets que s’han venut potser procedien de França perquè, de nostres, n’hi ha hagut ben pocs”, argumenta Enric Gràcia. Tot i els mals auguris, cal recordar que les tres últimes temporades han sigut bones, fins i tot per sobre de la mitjana pel que fa a la quantitat de bolets.

A Catalunya hi ha 100 espècies tòxiques

L’Agència de Salut Pública insta a collir i consumir només els bolets que se sàpiguen identificar. La majoria d’intoxicacions en l’àmbit familiar es produeixen per confusió de bolets tòxics amb espècies comestibles. A Catalunya hi ha un centenar d’espècies tòxiques, alguna fins i tot mortal.

stats