Societat 21/03/2016

Jordi Jané apunta que el conductor de l'autocar podria ser investigat per 13 homicidis imprudents

Vint-i-quatre ferits continuen ingressats. Un dels ferits està en estat crític i sis més, greus. El xofer també està hospitalitzat i encara no ha pogut declarar davant del jutge. Les 13 víctimes mortals són noies d'entre 19 i 25 anys de cinc nacionalitats

S. Soro / E. Borràs
6 min
El jutge va acabar d’aixecar els cadàvers de les tretze estudiants mortes a dos quarts de dues del migdia.

BarcelonaEl conductor de l'autocar accidentat ahir a l'AP-7 podria ser investigat per tretze homicidis imprudents, tants com víctimes mortals, i per lesions imprudents: se li atribuirien tants delictes d'aquest tipus com ferits de prou consideració hi hagi, segons el balanç que en facin els forenses. Possiblement serien una trentena, si tenim en compte que es van hospitalitzar 34 persones, tot i que deu ja han estat donades d'alta.

Aquest és el recorregut penal del cas que ha indicat com a probable el titular d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, en declaracions fetes aquest matí en la roda de premsa de diversos consellers a Tortosa. Segons Jané, quan el xofer sigui citat a declarar pel jutjat, serà en qualitat d'investigat pels possibles delictes de lesions imprudents i homicidis imprudents.

Tanmateix, de moment la imputació d'aquests delictes encara no és un fet perquè la investigació està en una fase molt inicial. Els Mossos d'Esquadra encara no han completat l'atestat i fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) asseguren que el jutjat d'instrucció –que és qui ha de fixar quin tipus penal s'aplica– encara no ha decidit els delictes pels quals s'investigaria el conductor.

Amb el Codi Penal a la mà, si es confirma que l'accident va ser causat per un atac de somnolència que va fer que el conductor perdés el control del vehicle, només se li podrien atribuir delictes d'imprudència si hi ha proves que va comportar-se de manera negligent.

Com que la prova d'alcoholèmia i de drogues va sortir negativa, i tenint en compte que el tacògraf de l'autocar indica que no havia conduït més hores de les permeses, caldria que algun testimoni acredités que no va dormir prou per estar en condicions de tornar-se a posar al volant a les quatre de la matinada, hora en què sortien de València. També és important escoltar la seva declaració.

Tot i així, encara que no estigui decidit el tipus penal, el jutjat el citarà a declarar com a investigat (el que abans es deia imputat) i no com a testimoni per protegir els seus drets i no viciar la investigació. És a dir: si declarés com a testimoni i expliqués fets que el comprometin, seria obligatori aturar la declaració, anunciar-li que passa a ser investigat, dir-li que té dret a no declarar i buscar un advocat a corre-cuita. A més, el que hagués dit com a testimoni difícilment podria ser utilitzat. És per això que moltes vegades en aquest tipus de casos se cita un implicat com a investigat encara que en un primer moment no hi hagi proves contundents contra ell: sempre s'és a temps d'arxivar la imputació de delictes després, sense arribar a judici.

El conductor tenia previst declarar aquest dilluns al matí a les 10 hores al jutjat d'Amposta. Finalment no hi ha anat ni es preveu que ho faci avui, perquè està ingressat a l'UCI de l'Hospital Verge de la Cinta amb una contusió pulmonar que se li va detectar hores després del xoc, quan es va començar a trobar malament.

L'alcalde de Freginals, Josep Roncero, ha demanat no criminalitzar-lo fins que es resolgui la investigació. Raúl López, d'Autocares Alejandro, ha explicat a RAC1 que el conductor feia 17 anys que treballava amb ells i que el seu historial és "impecable".

El conseller d'Interior ha donat avui altres detalls sobre l'accident. Jané ha explicat que les tretze víctimes mortals van ser les que seien al cantó esquerre de l'autocar, el cantó que va bolcar, ja que van quedar atrapades entre la ferralla i la calçada. Algunes no duien cinturó, encara que Jané ha destacat que en aquest cas no va ser un element decisiu. En roda de premsa, el conseller d'Interior ha afegit que l'autocar havia passat totes les homologacions i revisions.

Identificació provisional i definitiva

L’equip forense del departament de Justícia ja ha dut a terme les autòpsies a les 13 víctimes mortals de l’accident d'autocar a Freginals, que van acabar ahir diumenge a les 20.00 hores i les ha identificades. Els Mossos treballen amb una llista provisional de tretze noms de les víctimes que l'equip forense ha de confirmar científicament. Les tretze víctimes mortals que cal confirmar són: set de nacionalitat italiana, dues alemanyes, una austríaca, una uzbeka, una romanesa i una francesa.

Per aconseguir fer la identificació definitiva els Mossos i l’equip forense han començat a entrevistar-se amb els familiars de les víctimes a mesura que arriben des dels diferents països de procedència fins al Tanatori de Tortosa-Jesús, per tal de fer els tràmits per reconèixer els cadàvers. Segons Protecció Civil ja s'han entrevistat amb les famílies de vuit de les noies. Es preveu que avui arribin tres famílies més i en total deu famílies hagin aportat dades per identificar de manera segura les corresponents víctimes.

La identificació definitiva és un procés complex. No n'hi ha prou amb la documentació que duguessin les víctimes a sobre. Una de les noies, per exemple, a part dels seus documents duia a la bossa els d'una altra persona. Tampoc n'hi ha prou que algun familiar vegi el cos per identificar-la. Hi ha casos en què la cara podria no reconèixer-se i per la roba no és un mètode segur. I també hi ha d'altres problemes: el primer familiar de les víctimes italianes quan va arribar era el pare d'una de les noies que, segons fonts relacionades amb la investigació, quan en va veure el cos va entrar en estat de xoc i es va negar a admetre que era la seva filla. De fet va dir que no ho era i no va reconèixer la veritat fins que es va poder tranquil·litzar.

Per això a mesura que els familiars de les víctimes arriben a Tortosa, els Mossos i l’equip forense els acompanyen en la identificació ocular i científica de les restes i recullen totes les dades que els puguin ajudar. Aquestes dades poden ser mostres d’ADN d’un raspall de dents, radiografies de les dents o empremtes dactilars.

A diferència de l’Estat espanyol, molts països només disposen de les empremtes de les persones fitxades per la policia. És per això que dos dels forenses de l’equip activat pel Departament de Justícia són especialistes en odontologia, amb experiència en identificació de cadàvers en grans catàstrofes a través de la forma de la dentadura. Si els cal, els Mossos demanen informació als dentistes de les possibles víctimes a través de la Interpol.

Al Tanatori de Tortosa-Jesús i als jutjats d’Amposta també hi ha 10 intèrprets del Departament de Justícia capaços de traduir en anglès, francès, italià, alemany i altres llengües. Els intèrprets assisteixen les víctimes i els familiars en el reconeixement dels cadàvers i durant les entrevistes amb els Mossos i estan a la disposició dels afectats que vulguin agilitzar tots els tràmits judicials vinculats a l’accident.

El conductor, greu

El conseller de Salut, Toni Comín, ha concretat des des Tortosa que els 24 ferits que es troben ingressats tenen tots entre 20 i 34 anys i fins a tretze nacionalitats diferents, entre les quals hi ha l'espanyola. Disset són ferits de gravetat baixa o mitjana, sis estan greus -entre ells el conductor, un home de 62 anys- i un més es troba en estat crític. El conseller d'Interior, Jordi Jané, al seu torn, ha concretat que el Govern ha contactat amb totes les famílies i que se'ls està facilitant el transport fins a Tortosa.

Els primers familiars ja van arribar ahir al vespre. Per establir la identitat dels cadàvers, els forenses tindran en compte tres fonts: el resultat de l’autòpsia, el reconeixement ocular i la informació que puguin aportar les famílies (com radiografies, empremtes dactilars o mostres d’ADN). Els cossos es podran entregar a les famílies quan estiguin identificats i la jutge ho hagi autoritzat.

Per identificar les víctimes mortals, el departament de Justícia ha activat un equip forense format per 17 professionals de les Terres de l’Ebre, Tarragona i Barcelona. L’equip l’ha coordinat sobre el terreny el director de l’Institut de Medicina Legal i Forense. Dos dels forenses que s’hi han desplaçat són experts en catàstrofes, especialistes en odontologia i en identificació de víctimes mortals.

Commemoració a la universitat

La Universitat de Barcelona va habilitar des d'ahir un espai de dol al vestíbul de l'Edifici Històric, que mantindran fins al proper dimecres 23. Així mateix, aquest dilluns a les 12 hores s'han fet cinc minuts de silenci en record de les víctimes, que han comptat amb la presència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el rector de la UB, Dídac Ramírez.

La Universitat de Barcelona, a més, ha fet un comunicat informant que es personarà al procés judicial "amb l’objectiu de donar suport als afectats i posar-se a disposició del mateix jutjat en les tasques d’identificació de les víctimes". La UB també ha agraït les mostres de suport i de condol i ha ofert ajuda als estudiants afectats i els familiars de les víctimes.

Declaracions de Jordi Jané sobre la possible atribució dels delicte de lesions i d'homicidi imprudent al conductor de l'autocar accidentat a Freginals
stats