TURISME
Societat 08/04/2012

Les reserves d'última hora enfilen per sobre del 80% l'ocupació a les principals destinacions turístiques

Les comarques pirinenques tanquen una temporada d'esquí fluixa amb una ocupació del 90%

Acn
4 min
Les platges de Barcelona s'han començat a omplir aquesta Setmana Santa

BarcelonaLes reserves d'última hora han permès tancar una ocupació per sobre del 80% a les principals destinacions turístiques catalanes. El mal temps, però, ha ajornat en general les estades entre Divendres Sant i Dilluns de Pasqua.

Segons les primeres dades de balanç, la costa Brava i el Garraf tancaran la setmana amb una ocupació hotelera mitjana del 80% i el 90%, respectivament, mentre que la ciutat de Barcelona ho farà al voltant d'un 85%, amb xifres similars a les de l'any passat.

També les comarques pirinenques d'esquí registren un bon final per una temporada que ha estat fluixa. Les darreres precipitacions en forma de nevades han reactivat aquests dies les reserves amb una ocupació que ha fregat el 90%.

Els hotels de Barcelona preveuen una ocupació propera al 85%

El Gremi d'Hotels de Barcelona preveu registrar una ocupació mitjana propera al 85% durant les vacances de Setmana Santa, xifra similar a la de l'any passat. Un percentatge al qual confien arribar gràcies a les reserves d'última hora, que cada any són més destacables.

Si finalment, i un cop recopilades les xifres definitives, es confirmen les expectatives –i tot sembla que serà així–, les "dades d'ocupació de Setmana Santa contribuiran a complir les estimacions anuals de demanda del gremi", ha explicat el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos.

La Costa Brava i la Cerdanya salven les xifres turístiques a Girona

També el bon ritme de les reserves d'última hora a la Costa Brava –80% d'ocupació–, així com a la zona de muntanya de la Cerdanya –amb una ocupació del 75%–, han permès salvar les xifres d'ocupació del conjunt de la demarcació de Girona, on el turisme rural i els apartaments de les zones interiors han registrat una forta caiguda de la demanda.

El mal temps no ha empès en molts casos noves reserves, tot el contrari, ha comportat algunes anul·lacions de darrera hora que expliquen el fet que l'ocupació hagi caigut fins al 60% a les comarques de la Garrotxa i el Ripollès, segons dades avançades per la Federació d'Hostaleria de Girona. També a la Selva, les reserves només han assolit el 50% de l'oferta, i a l'Alt Empordà, el 60%.

Per la seva part, tant el turisme rural com els apartaments turístics de la demarcació, no han assolit les previsions d'ocupació i han registrat una caiguda de la demanda amb un balanç d'ocupació per sota del d'altres anys. Entre altres motius, la crisi econòmica ha fet davallar la visita de turistes nacionals.

El mal temps fa caure l'ocupació a la Costa Daurada

A diferència de Girona, a la demarcació de Tarragona només les cases rurals han pogut penjar aquests dies de festa el cartell de 'complet'. En aquest cas, el mal temps no ha provocat cap cancel·lació i el turisme rural ha emplenat gairebé el 100% dels establiments.

En canvi, sí que han punxat moltes reserves hoteleres al litoral. La pluja ha fet perdre turistes a la Costa Daurada. De fet, l'Associació Hotelera de Cambrils-Salou-La Pineda tampoc s'havia atrevit a avançar cap dada de previsió a l'espera de veure precisament com funcionaven les reserves d'última hora.

Finalment, a les Terres de l'Ebre també s'ha registrat una davallada de l'ocupació que, els primers dies de Setmana Santa, es va quedar per sota del 40%. De fet, fa cert temps que el sector constata una pèrdua constant de clientela de proximitat, fet que ha empès l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre a buscar fórmules per atreure turisme estranger.

El Pirineu de Lleida tanca la temporada d'esquí amb ocupacions del 90%

L'ocupació turística a Lleida ha estat molt satisfactòria per al sector hoteler, que ha registrat nivells d'ocupació del voltant del 80% i del 85% al 100% en alguns establiments de turisme rural. Les xifres són valorades com a positives pel sector, especialment també per com ha anat l'hivern. I és que, en aquest cas, les nevades dels darrers dies han permès tancar amb bona activitat una temporada d'esquí, que ha estat fluixa, en general.

Així, els establiments hotelers pirinencs han registrat una ocupació per sobre del 90% en l'últim cap de setmana de la temporada, ja que la majoria de les estacions tancaran les portes aquest Dilluns de Pasqua. També a les comarques de muntanya de Girona i a les de la Catalunya Central. Al Solsonès, per exemple, l'estació del Compte ha pogut allargar la temporada d'esquí gràcies a les nevades dels darrers dies, fet que ha repercutit també en les reserves.

La pluja frena les bones expectatives a la Catalunya Central

I és que al marge dels establiments propers a les pistes d'esquí, el mal temps ha frenat l'arribada de turistes que s'esperava a la Catalunya Central, especialment en comarques com el Berguedà, el Bages o Osona, que han registrat nivells d'ocupació d'entre el 20% i el 50%. A falta de xifres definitives, la percepció entre els hotelers de la zona és que el turista de l'àrea metropolitana no s'ha acabat de decidir a pujar a les comarques i ha optat més per l'oferta barcelonina.

Altres indrets, però, han arribat gairebé a xifres d'entre el 70% i el 90% d'ocupació, com al Solsonès o a moltes cases rurals de l'Alta Anoia, que han penjat el cartell de 'complet'.

L'ocupació al Maresme cau fins al 75%

També el mal temps ha jugat una mala passada als hotelers del Maresme. Les pluges que s'han produït coincidint amb l'inici de la Setmana Santa han fet caure la majoria de reserves d'última hora i deixen un balanç final d'ocupació del 75%, quan el sector preveia arribar al 80%. "La gent al final no s'ha animat a sortir i s'ha quedat a casa", explica Isabel Mallol, presidenta de l'Associació Turística de Calella. L'ocupació al municipi ha caigut encara més, per sota del 75%.

Tot el contrari és el que ha passat, en canvi, al Garraf, on les reserves d'última hora sí que han disparat el turisme de proximitat i han assolit una ocupació d'entre el 85% i el 90%, i han superat les previsions més optimistes del gremi. La bona activitat turística a aquesta zona s'ha fet destacable sobretot a Sitges, on les reserves han superat el 90% la nit de Divendres Sant a dissabte i han arribat a la plena ocupació en alguns hotels.

stats