Societat 26/05/2011

El món universitari crida a favor d'una 'Universitat pública i de qualitat'

Entre 1.500 i 2.000 alumnes, professors i treballadors es concentren a la plaça Sant Jaume contra les retallades

Acn
2 min
Els manifestants a la plaça Sant Jaume / ACN

BarcelonaAlumnes, professors i treballadors universitaris s'han concentrat aquest dijous a la plaça Sant Jaume de Barcelona per mostrar el seu rebuig contra les retallades del Govern. Amb pancartes com 'L'educació no es retalla', 'Universitat pública R.I.P', 'No és un privilegi, és un dret' o 'Mas-Colell retalla't els bigotis', entre 1.500 i 2.000 manifestants han volgut denunciar l'encariment de les matrícules universitàries i la precarització dels llocs de treball. Davant el Palau de la Generalitat i durant més d'una hora s'han cridat consignes a favor d'una 'Universitat pública i de qualitat' i s'ha fet una cassolada contra les retallades. Alguns "indignats" de Plaça Catalunya s'han sumat a la protesta.

Després de la concentració a la Plaça Sant Jaume, els manifestants han decidit unir-se als "indignats" de Plaça Catalunya. En el recorregut d'un lloc a l'altre s'han unit més ciutadans i s'han superat les 2.000 persones. Després d'un marxa tranquil·la per Via Laietana i la Ronda Sant Pere, els universitaris han arribat entre aplaudiments a Plaça Catalunya, on s'han barrejat amb els "indignats".

Estudiants i professors units

En declaracions a l'ACN, l'estudiant de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Martí Violsgalí ha acusat el rectorat de "no gestionar bé la crisi", tot i que ha reconegut que aquesta tasca és difícil tenint en compte les retallades de la Generalitat. Sobre els resultats a les recents eleccions municipals, Violsgalí ha considerat que no suposen un aval per al Govern perquè "la gent no està a favor de les retallades", independentment del resultat electoral.

La protesta però ha agrupat tant a alumnes com a professors i personal d'administració i serveis. La professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Aida Sánchez ha reclamat el "sentit social i cívic" de la universitat pública i ha recordat que és aquesta institució la que ha de formar "ciutadans crítics". "S'està posant en joc el futur del servei públic", ha dit.

El seu company de la mateixa universitat Armengol Gasió ha afirmat que no vol ser "còmplice d'un procés de destrucció de la universitat pública" i ha criticat tant la "desaparició" de màsters i graus com els efectes sobre el personal. Gasió ha assegurat que a la UAB ja s'han produït una vintena d'acomiadament i ha alertat que això provocarà "una massificació de les aules". Ha afegit que amb aquestes condicions és "totalment inviable" l'aplicació del Pla Bolonya. "Realment ens deixa molt mal parats", ha lamentat.

Manifest conjunt

Duran la concentració a Plaça Sant Jaume, una representant ha llegit el manifest conjunt de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública, en el que critiquen que s'està apujant el cost de l'ensenyament cosa que "posa en entredit" l'ensenyament públic en el futur. A més, critiquen que s'estan precaritzant les condicions laborals dels professors i treballadors de les universitats, cosa que repercuteix en la qualitat del servei que ofereixen.

A més, critiquen "manca de transparència" en la gestió en considerar que les reformes s'han impulsat des d'un model de governança que hibrida el sistema empresarial amb el de gestió pública. Els text posa de manifest que també s'estan produint "pressions orientades a la progressiva pèrdua de control democràtic de les universitats públiques" i de la comunitat universitària.

stats