Societat 28/11/2015

Més calor suposarà més demanda elèctrica

Red Eléctrica de España fa anys que vol construir una MAT per Collserola per donar seguretat al subministrament de Barcelona, que ara ja el considera insuficient

A.s.
3 min
Endesa va retirar dimecres les seves torres de Collserola.

Un altre dels fenòmens inevitables del canvi climàtic és l’escalfament global i, per tant, la pujada de les temperatures i les onades de calor. El clima d’ara a Catalunya fa que la demanda d’electricitat sigui encara més alta a l’hivern que a l’estiu, segons dades de Red Eléctrica de España (REE), però aquesta tendència s’invertirà en els anys vinents. Això serà provocat per un augment de l’ús dels aparells de refrigeració i aires condicionats, que implicaran una major demanada d’electricitat. A més, s’hi ha de sumar que el futur de la mobilitat passa pel vehicle elèctric i l’ús de més transport públic ferroviari, que també s’alimenta d’electricitat. A causa que un 40% de la població catalana viu a l’àrea metropolitana de Barcelona, ¿està preparada aquesta zona per garantir el subministrament elèctric futur?

Segons la REE, no. “Barcelona no té un mal subministrament elèctric, però sí que li falta seguretat i qualitat”, explica Lluís Pinós, delegat de Red Eléctrica a Catalunya. Des de fa temps -però sobretot arran de la gran apagada elèctrica de Barcelona l’estiu del 2007 per un cable que va caure a la subestació de Maragall-, un dels objectius clars de la REE és fer arribar la molt alta tensió de 400kV (MAT) a les portes de la ciutat per garantir, entre altres motius, que allò no torni a passar. Està previst que aquesta MAT travessi el Parc Natural de Collserola de punta a punta, però bona part del territori hi està en contra. Sant Cugat del Vallès va votar una moció en contra l’any passat, i els 36 municipis de l’AMB també van dir que no era una obra necessària.

Endesa retira les seves torres

En la direcció contrària que la REE, aquest dimecres Endesa va retirar cinc de les torres de baixa tensió que tenia dins el Parc de Collserola per “reduir l’impacte ambiental”. Encara n’hi queden 20, però el pla és anar-les substituint per línies subterrànies. La REE no es planteja soterrar la MAT.

En la planificació de les xarxes de transport d’electricitat vigent (2015-2020), la MAT de Collserola no hi és, com sí que ho estava en l’anterior. De fet, tal com va descobrir l’ARA, la REE ja va presentar un traçat concret per Collserola a la Generalitat, amb la ubicació exacta de cada torre, per a l’estudi d’impacte ambiental, però aquest va caducar després de dos anys en un calaix. En la planificació actual, però, sí que hi ha la construcció de les subestacions de 400kV de Sant Just Desvern i de Santa Coloma de Gramenet -aquesta ja està aprovada i només s’ha de començar l’obra-, els dos extrems de la MAT de Collserola. A més, el pla 2015-2020 sí que marca aquesta línia -Gramenet-Sant Just Desvern- com a prioritat futura i en permet l’inici de la tramitació administrativa, encara que no la construcció fins que la nova planificació del ministeri no ho indiqui. Lluís Pinós, de la REE, admet que podrien recuperar el traçat de la línia caducat. “Millor que no haver de partir de zero”, explica. “La instrucció que tenim és avançar la tramitació dels temes pendents”, afegeix sense concretar quins.

Però les actuacions a la xarxa elèctrica no només es fan en base a la previsió d’augment de demanda elèctrica i de futur per l’escalfament global, sinó que el canvi climàtic també portarà fenòmens meteorològics més extrems que tindran un impacte en les infraestructures elèctriques. El 2010 bona part de la demarcació de Girona es va quedar a les fosques arran de la caiguda d’unes torres provocades per una gran nevada. Per aquest motiu, en aquesta planificació 2015-2020 hi ha moltes obres de reforç de la xarxa ja existent per assegurar el subministre en cas tempestes fortes, cada cop més habituals.

stats