Xarxes

La Big Data Week celebra aquest dijous el seu acte central

L'esdeveniment debat si la gran quantitat de dades que hi ha a la xarxa conforma un retrat fiable de la societat

Acn
2 min

BarcelonBarcelona és una de les 25 ciutats del món que tota aquesta setmana acullen la Big Data Week, un esdeveniment que concentra activitats i tallers entorn a l'anàlisi de les grans quantitats de dades digitals que acumula la humanitat en l'era de la informació. L'edifici Media-TIC del districte del 22@ de Barcelona acull aquest dijous, fins a les vuit del vespre, la jornada central de l'esdeveniment, que ha impulsat la organització internacional media140. En l'acte inicial, que ha començat poc abans de les deu del matí, el professor de Dret i Política de la UOC Ismael Peña ha defensat que les opinions expressades a la xarxa podrien arribar a ajudar a prendre decisions polítiques, afirmació que ha encetat el primer debat de la jornada.

Peña ha defensat que, si es tenen en compte totes les dades de la xarxa, s'obté una piràmide representativa a nivell ideològic. "Hi ha molta gent cada dia que opina sobre Eurovegas, desnonaments, política fiscal, atur, etc", ha afirmat. En aquest sentit, ha dit que d'alguna manera la població està "votant" constantment a la xarxa. Per aquest motiu, ha convidat a les institucions a fer servir "eines noves" a l'hora de definir nous reptes.

Davant d'aquesta apreciació, el director del diari ARA i moderador del debat, Carles Capdevila, ha citat un estudi que ha conclòs que a Twitter la gent "sempre és més radical que a la realitat". Ha afegit també que hi ha la sensació generalitzada que "a Twitter la gent t'adora o t'odia i normalment la gent és genial o s'ha de matar". D'aquesta manera, Capdevila ha matisat la idea de Peña i s'ha encetat un debat entorn d'aquesta qüestió en què ha pogut participar el públic assistent a l'acte.

El Professor de Comunicació i Semiótica de la UPF Carlos Scolari ha plantejat el concepte de 'big data' des d'un punt de vista acadèmic i d'una manera molt didàctica ha fet una metàfora per il·lustrar el concepte. Ha dit que fent una fotografia al cel, de nit, es poden veure estrelles i planetes i es pot arribar a decidir on enviar una sonda. Per la seva banda, el Project Manajer a @wikimediacat, Àlex Hinojo, ha destacat que la Wikipedia no serà mai capaç de representar mai tot el coneixement humà.

El públic assegut a l'auditori del Media-TIC era molt heterogeni, tal com pretenien els organitzadors. "Volem que es mesclin persones de diferents sectors i que, per exemple, científics puguin escoltar què s'està fent a nivell de biblioteques i museus i que gent que es dedica al màrqueting pugui veure què s'està fent amb el supercomputing", ha dit l'organitzadora de la trobada, Mònica Garriga, en declaracions a l'ACN. Garriga ha afegit que la programació de tota la setmana està essent un "èxit" i que s'han esgotat les entrades de gairebé tots.

Cap de setmana per impulsar nous projectes

La 'Big Data Week' no acabarà aquest divendres. Durant el cap de setmana se celebrarà una iniciativa anomenada 'Catalunya Dades Weekend', que se celebrarà al Fab Lab de Barcelona. Es presenta com un cap de setmana "col·laboratiu" perquè "desenvolupadors, dissenyadors, acadèmics, emprenedors... es reuneixin per compartir idees, problemes, reptes i trobar-hi solucions, construir projectes i iniciar empreses", segons ha explicat Garriga.

stats