xarxes

Wikileaks revela accidentalment els noms de les seves fonts d'informació

L'error allibera un arxiu encriptat amb més de 251 mil documents confidencials obtinguts la primavera del 2010 i publicats el novembre del mateix any, amb el nom de més de 134 mil fonts diplomàtiques responsables de la filtració d'informació sobre temes d'Estat nord-americans

Redacció
2 min

BarcelonaWikileaks ha estat víctima d'ella mateixa. Un error ha provocat l'alliberament, suposadament accidental, d'un arxiu amb els noms de les principals fonts diplomàtiques que han filtrat part de la informació confidencial del departament d'Estat nord-americà publicada a la xarxa. L'arxiu s'ha publicat juntament amb la contrasenya d'accés, i revela el nom i les adreces de més de 134 mil persones que havien mantingut converses amb membres de la diplomàcia nord-americana. Entre les fonts hi figuren activistes, periodistes i docents que ara podrien córrer el risc de perdre la feina o de ser victima d'algun tipus de represàlia.

Segons sembla, des de principis d'any corria per internet un arxiu encriptat amb més de 251 mil documents confidencials que, segons informa el diari alemany SpiegelSpiegel, Wikileaks va obtenir la primavera del 2010 i va fer públics el novembre del mateix any. Els documents detallen el nom de cadascuna de les fonts que els va proporcionar.

El mateix Spiegel apunta com a origen de la filtració el conflicte entre el fundador de Wikileaks, Julian Assange, i el seu exsoci i fundador d'Openleaks, Daniel Domscheit. L'estiu del 2010, Assange va emmagatzemar l'arxiu protegit amb contrasenya en un servidor de Wikileaks. Només Assange i un contacte exterior sabien les claus d'accés al document, però quan Domscheit va deixar l'organització, el setmebre del 2010, juntament amb un programador alemany, tots dos es van emportar el contingut del servidor i, a partir d'aleshores, Assange ja no va tornar a tenir accés al document encriptat.

A finals del 2010, Domscheit va retornar part dels documents robats a Wikileaks, entre els quals hi havia l'arxiu en qüestió. Poc després, alguns membres de Wikileaks van fer una còpia dels documents i la van distribuir a través d'internet com un arxiu públic dels documents que Wikileaks ja havia publicat prèviament. Sembla, però, que els membres de la xarxa no es es van adonar que es tractava dels documents orginals en brut, que contenien el nom i les adreces dels informadors, malgrat que l'arxiu estigués encriptat. Aquesta primavera, el contacte extern d'Assange ha fet pública la contrasenya, i al·lega no saber que es tractava dels documents originals amb les fonts detallades.

Al cap de dos mesos encara no se sap l'origen de l'error, però tot apunta que al darrere de la filtració hi podria haver la plataforma de Domscheit.

Sigui com sigui, la filtració posa en perill un gran nombre d'informadors anònims, que viuen en països que mantenen hostilitats amb el govern nord-americà, segons assenyala el mateix diari.

stats