14 d'octubre. Dia Mundial de la Visió
Especials 13/10/2021

“Dormir poc o malament pot afectar la nostra salut i el nostre benestar oculars”

El Dr. Borja Corcóstegui, expert de l’IMO Grup Miranza, explica les claus d’aquestes afeccions tan comunes

3 min
El doctor Borja Corcóstegui, oftalmòleg expert en retina de l'IMO Grup Miranza

Descansar bé és sinònim d’una bona qualitat de vida. Per això, els trastorns del son poden afectar molts aspectes de la nostra salut, entre els quals la visió. Així ho posa de manifest una part de les 720 persones que han estat enquestades per al primer Baròmetre sobre Benestar Ocular, elaborat per Miranza amb motiu del Dia Mundial de la Visió.

Entre altres aspectes, els enquestats que dormen menys de sis hores al dia consideren que la seva visió és pitjor, en comparació amb els qui descansen set hores o més. El primer col·lectiu refereix símptomes d’incomoditat ocular més accentuats que la mitjana, com ara més sensibilitat a la llum, sensació de sorra als ulls, molèsties oculars o certa dificultat a l’hora de fer tasques quotidianes, com ara llegir o utilitzar pantalles. En aquest sentit, encara que la relació entre la visió i el son és un camp molt ampli, el Dr. Borja Corcóstegui, expert en retina de l’IMO Grup Miranza, recomana no passar-ho per alt: “S’observa certa relació entre els trastorns del son i certes patologies o molèsties oculars, especialment quadres de sequedat ocular, que han de ser valorats per l’oftalmòleg”. 

L’ull sec i el seu vincle amb el son

El descans és un dels aspectes al qual hem de prestar especial atenció si patim sequedat ocular o ull sec. “En primer lloc, hem de de tenir en compte que aquesta síndrome pot produir alteracions en el son, ja que les molèsties oculars que genera, com ara la sensació de tenir sorra als ulls, poden dificultar que dormim adequadament”, prossegueix Corcóstegui.

Cal tenir en compte que dormir bé té un efecte regenerador i reparador en la majoria dels nostres òrgans, i els ulls no en són una excepció. “De fet, durant el son també fem descansar la superfície ocular, que va estretament lligada a la qualitat de la nostra llàgrima”, aclareix l’oftalmòleg. A més, “l’ull sec és un procés inflamatori crònic, que pot empitjorar si dormim malament perquè no es produeix la regeneració cel·lular necessària perquè la llàgrima tingui totes les substàncies necessàries per a la correcta lubrificació de la superfície dels nostres ulls”, explica el doctor Corcóstegui.

Apnea/hipopnea del son: del nervi òptic a les parpelles

Per la seva banda, la síndrome d’apnea/hipopnea del son (SAHS) és una malaltia que causa episodis repetits en què s’atura la respiració i s’obstaculitza el flux d’aire mentre la persona dorm. A nivell ocular, “és una malaltia vinculada a patologies, alguna de les quals greu, com el glaucoma, un grup de malalties que provoquen un dany progressiu al nervi òptic i el principal factor de risc de les quals és la hipertensió ocular”, avisa Corcóstegui. Segons l’expert oftalmòleg, “investigacions recents apunten que les persones amb SAHS tenen més predisposició a desenvolupar certs tipus de glaucoma”. 

De la mateixa manera, la SAHS també ha estat relacionada amb una altra afecció, en aquest cas de les parpelles, anomenada síndrome de la parpella laxa. “Es tracta d’un trastorn que afectaria a entre un 25% i un 40% de les persones que pateixen SAHS. Que, d’altra banda, és una condició que presenten la majoria de persones amb hiperlaxitud palpebral”, continua Corcóstegui. Amb tot, “els mecanismes que relacionen totes dues afeccions encara s’estan estudiant, així com el benefici que pot tenir el tractament del son per evitar els símptomes i lesions derivats”, afegeix l’expert.

Una altra malaltia causada per la SAHS és la neuropatia òptica isquèmica anterior (NOIA). “Es caracteritza per una pèrdua brusca de la visió causada per la interrupció del flux sanguini que arriba del cap al nervi òptic. Podríem dir que es tracta d’una mena d’infart”, prossegueix Corcóstegui. 

En conclusió, l’expert adverteix que “si dormim poc i malament és probable que, a la llarga, desenvolupem trastorns o patologies oculars”. Per això, Corcóstegui recomana que les persones que notin que la seva qualitat de son no és bona o que hagin notat canvis en el seu descans, incloguin l’oftalmòleg en la seva rutina de revisions mèdiques, amb l’objectiu de detectar i tractar a temps qualsevol malaltia de la visió.

Per a més informació: 

IMO Grup Miranza (www.imo.cat)

Tel. 93 400 07 00

stats