L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Catalunya es prepara per acollir mentre el PP i Cs relacionen Putin i el Procés'

PP i Ciutadans han insistit en relacionar Putin i l’independentisme però va ser l’estat espanyol, amb els empresonaments d’independentistes –que no van compartir les justícies d’altres països de la UE–, la que va servir els atacs de Putin en safata

2 min

Ahir parlava amb la Cristina Mas, l’enviada especial de l’ARA a Ucraïna, que aquests dies és a Odessa, i em va dir que per fi havia aconseguit un permís de les autoritats per entrar al centre de la ciutat i rodar alguns dels preparatius de la defensa de la ciutat.

Va visitar una acadèmia militar on estaven instruint civils, homes i dones, en les nocions bàsiques per fer servir una arma i una armilla antibales, per muntar i desmuntar un fusell Kalàixnikov i de primers auxilis. La gent d’Odessa creu que l’atac és inevitable i vol aprendre a defensar-se, i mestres, metges, paletes, advocats i personal d’infermeria s’han convertit en l'última línia de defensa. 

La classe es fa en rus, perquè Odessa és una ciutat de majoria russòfona. I abans que se senti l’alarma antiaèria ja sona l’arma al mòbil. 

La Cristina m’estava explicant tot això i a continuació va dir-me: “Ara fliparàs”. I al xat que tenim a la redacció ens va enviar el vídeo dels integrants d’una banda militar tocant el Don’t worry, be happy.

Suposo que el que va triar aquesta cançó va tenir un cop inspirat per transmetre confiança a la gent, però ben bé sembla que sigui obra del departament de diplomàcia pública del govern ucraïnès, perquè és inevitable sentir una gran tendresa per una gent capaç de tocar que no t’amoïnis i siguis feliç, i on els civils demanen ser entrenats, mentre esperen la invasió d’un exèrcit més poderós que el seu.

Aquests dies ens preguntem què podem fer pels ucraïnesos, pels que s’han quedat allà lluitant i pels dos milions d’ucraïnesos que ja han començat a fugir. Aquest matí ha passat per aquest plató Mireia Mata, secretària d’Igualtat de la Generalitat, que, resumint, ha dit: si vols ajudar ara mateix, envia diners a través d’una ONG que et mereixi confiança. Si tens un pis, una casa, una habitació i vols acollir, trucar al 012. Si vols acollir un menor, truca a la DGAIA. I en tots els casos sàpigues que, com que això va per llarg, tindràs moltes ocasions de donar un cop de mà els pròxims mesos. I una de les maneres d’ajudar serà fent-te mentor, ser una persona que orienta un estranger refugiat en qualsevol cosa que necessiti, sense necessitat de tenir-lo a casa. 

Mentre la societat catalana es prepara per ajudar i acollir, el verí de la mala política s’està infiltrant, també, a través de la guerra a Ucraïna. Aquest matí al Parlament, el PP i Ciutadans han insistit en relacionar Putin i l’independentisme a la sessió de control. El president Aragonès els ha contestat que era bastant indecent. Sobretot perquè va ser l’estat espanyol, amb els empresonaments d’independentistes –que no van compartir les justícies d’altres països de la UE–, la que va servir els atacs de Putin en safata.

Un record pels que estan patint la guerra. Que tinguem un bon dia.

stats