L'anàlisi d'Antoni Bassas: "Mateu-los"

Anys enrere, “Mateu-los” podria haver estat el títol d’una novel·la o d’una sèrie, però ara ja ens encaminem que sigui l’eslògan d’una campanya electoral. De ”Mateu-los”, a Catalunya en sabem alguna cosa. Literalment i figuradament.

Dilluns i dimarts que ve seran a Madrid els eurodiputats de la comissió Pegasus del Parlament Europeu. El PSOE, el PP, Ciutadans i Vox van intentar impedir-ho, però al final van haver de cedir a canvi, això sí, que la comissió no vingués a Catalunya. Pegasus, com saben, és el nom del programa d’espionatge que el CNI va fer servir contra desenes d’independentistes catalans.

Però, tal com explica el nostre corresponsal a Brussel·les, Gerard Fageda, quan els eurodiputats arribin a Madrid s’ho trobaran tot tancat. Dilluns, perquè és festa a Madrid. I dimarts, perquè casualment és el dia que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va fixar per a l’inici de la moció de censura de Vox. De manera que, quina llàstima, la comissió és gairebé segur que no es podrà reunir amb el president del govern, ni amb la ministra de Defensa, ni amb el d’Interior, ni amb el de la Presidència ni amb el d’Afers Estrangers. 

Parafrasejant un crit futbolístic, “així guanya l’Estat”.

És a dir, que quan a un poder l’interessa que, d’una qüestió, no se’n parli gaire, o almenys que no sembli important, sap com fer-s'ho. I, per poc que pugui, contraataca. Avui El País publica que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va enviar un missatge de mòbil als seus diputats amb consignes per atacar els socialistes i Podem. Els recordava coses que els afavorien: el final de la vaga de metges (pagant); els problemes de Rodalies (que depenen del govern espanyol); “lo de mi hermano queda en nada” (les comissions per les mascaretes de la pandèmia)... I rematava el missatge dient: “Avui l’esquerra està acabada… Mateu-los”.

Anys enrere, “Mateu-los” podria haver estat el títol d’una novel·la o d’una sèrie, però ara ja ens encaminem que sigui l’eslògan d’una campanya electoral, perquè aquest imperatiu resumeix, ara públicament, la competitivitat de sempre.

De ”Mateu-los”, a Catalunya en sabem alguna cosa. Literalment i figuradament. Ara li toca al Barça. Pel seu mal cap o, més ben dit, pels seus mals caps, uns caps que han gestionat el club de manera opaca, pel cap baix. Dic això perquè, ahir, un dels grans piròmans del futbol espanyol, el cap de la Lliga de Futbol Professional, Javier Tebas, va ser a Barcelona en un acte de La Vanguardia i es va donar el gust de dir: “Si el Barça baixa a Segona Divisió no passa res: tornaria a pujar l’any següent”. La Federació Espanyola de Futbol ja ha comunicat oficialment el cas a la UEFA, a veure si el Barça pot ser expulsat de les competicions internacionals abans, fins i tot, que s’hagin aclarit els fets. “Mateu-los”. I tenen capacitat letal per aconseguir-ho.

Bon dia.

stats