Política 16/03/2023

L'independentisme denuncia el boicot de l'Estat a la visita de la missió Pegasus de l'Eurocambra

Aragonès confirma que viatjarà a Madrid per reunir-se amb els eurodiputats que investiguen el Catalangate

Gerard Fageda/Berta Reventós Meseguer
2 min
Diversos ministres i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte amb motiu del Dia d'Europa al Senat

Brussel·les/MontevideoPSOE, PP, Ciutadans i Vox han intentat evitar des del primer moment que la comissió Pegasus del Parlament Europeu investigui el Catalangate i enviï una missió d'eurodiputats a l'Estat. I ara, després que finalment cedissin a canvi que no trepitgessin Catalunya, l'independentisme ha denunciat en una carta dirigida al president de la comissió Pegasus, Jeroen Lenaers, que l'Estat està tornant a intentar boicotejar en l'últim moment la visita dels representants europeus a Madrid del 20 i 21 de març. Concretament, critiquen que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, hagi fixat l'inici de moció de censura al govern espanyol per dimarts que ve, el mateix dia que la missió Pegasus tenia previst mantenir trobades amb diferents ministres i amb el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, els eurodiputats tampoc es podran reunir amb els representants del govern espanyol el dilluns 20 perquè és festa a la Comunitat de Madrid –un detall que la comissió Pegasus no havia tingut en compte– i no es pot ajornar la missió perquè el 28 de maig hi ha comicis municipals i l'Eurocambra sol respectar un pacte no escrit que prohibeix celebrar aquest tipus de visites abans d'unes eleccions. D'altra banda, en la missiva, Junts, Esquerra, CUP, ANC i Òmnium també protesten que es "bloquegi" que algunes de les 65 víctimes del Catalangate, sobretot les de la societat civil, puguin participar en les reunions amb la delegació. "Sembla que només hi ha un espai per a víctimes, i està restringit a membres del govern català", assenyalen a la carta.

De fet, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja ha anunciat que ha acceptat la invitació de la comissió Pegasus i que s'hi reunirà a Madrid. Els eurodiputats també es trobaran amb la presidenta del Parlament de Catalunya en funcions, Alba Vergés, i amb representants de cada grup parlamentari de la comissió d'investigació Pegasus de la cambra catalana. Així, hi aniran Josep Maria Jové i Marta Vilalta (Esquerra), Albert Batet i Josep Rius (Junts), Montserrat Vinyets i Xavier Pellicer (CUP), Òscar Aparicio (PSC) i Lucas Ferro (Comuns). Vox, PP i Cs no hi viatjaran perquè no formen part de la comissió d'investigació del Parlament de Catalunya.

D'altra banda, l'Eurocambra ha demanat reunir-se amb Sánchez i la ministra de Defensa, Margarita Robles; el d'Interior, Fernando Grande-Marlaska; el de Presidència, Félix Bolaños, i el d'Afers Estrangers, José Manuel Albares. També amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; la presidenta de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, Mar España; la fiscal en criminalitat informàtica Elvira Tejada de la Fuente, i amb la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència, Paz Esteban. Ara bé, tots aquests noms encara no han respost a la invitació de la comissió Pegasus i, tenint en compte que dilluns és festiu a Madrid i que dimarts se celebrarà la moció de censura, els mateixos eurodiputats ja donen per fet que serà complicat que acabin accedint. En tot cas, fonts parlamentàries europees asseguren que si els ministres deneguen reunir-s'hi, requeriran trobar-se amb els respectius secretaris generals.

Els eurodiputats que conformen la missió són els conservadors Lenaers, Juan Ignacio Zoido i Vladimír Bilcik, els socialistes Hannes Heide i Ibán García del Blanco, els liberals Sophie in't Veld i Róza Thun, dels Verds la republicana Diana Riba, de l'Esquerra Anne-Sophie Pelletier i de l'extrema dreta Jorge Buxadé i Gilles Lebreton.

Aragonès denuncia l'espionatge polític des de l'Uruguai

Aragonès ha confirmat la seva assistència a Madrid en una trobada amb periodistes al Palacio Legislativo de Montevideo (Uruguai) en el marc de la seva visita oficial a l’Amèrica Llatina. El president ha dit que anirà “sempre, on sigui i on calgui per denunciar l’espionatge polític que hem patit per raó de la nostra militància política i pel nostre càrrec institucional”.

Sobre la reforma de la 'llei mordassa', a la qual han votat en contra ERC i EH Bildu, Aragonès ha defensat el “no” del seu partit al·legant una “visió moderna” de la seguretat: “El no d’Esquerra és un no a tenir la ciutadania en posició d’inferioritat”, ha remarcat. Quant a la interpel·lació directa del cap de l’oposició, Salvador Illa, en referència a la situació de sequera extrema en què es troba Catalunya, el president ha reiterat que “el Govern està actuant des de fa 20 mesos” i ha celebrat “que totes les forces polítiques de Catalunya facin propostes al voltant de la situació excepcional” que s’està vivint.

Pel que fa a l’intercanvi amb autoritats de l’Uruguai, el president ha lloat els vincles històrics entre “els dos països petits”. S’ha reunit amb l’expresident Pepe Mujica a casa seva, així com amb l'exvicepresidenta del país Lucía Topolansky i amb l’intendent de la ciutat de Canelones, Yamandú Orsi, precandidat de Frente Amplio per a les eleccions presidencials del 2024, i amb el senador Alejandro Sánchez, successor a l’escó de Mujica.

stats