L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Pedro Sánchez té pressa amb Salvador Illa'

L’Estat ens envia a votar a empentes amb les cartes marcades, l’Estat ha vingut a jugar-li la partida a l’independentisme, allà on l’independentisme ha guanyat en els últims temps, que són les urnes

2 min

La Moncloa ha comunicat que Salvador Illa participarà demà en el seu últim consell de ministres, després ens diran qui el substituirà i dimecres el nou ministre (sembla que la nova ministra, Carolina Darias) jurarà el càrrec davant el rei. I no descartin, tampoc, que en la mateixa jura Miquel Iceta es converteixi, també, en ministre de Política Territorial, precisament en el lloc de Carolina Darias.

Així doncs, si sumen que aquest matí la Moncloa anuncia que Illa plegarà demà, que avui ja rebran les paperetes per votar per correu les persones que ho van demanar, que dijous a les 12 de la nit començarà la campanya electoral, que Arrimadas va oferir al PSC formar un govern de coalició “assenyat i moderat” després dels comicis... es veu de tres hores lluny que l’Estat ens envia a votar a empentes, que el govern espanyol està molt interessat que els jutges del TSJC decideixin que les eleccions siguin el 14 de febrer. Que el moviment de posar Illa és una operació d’estat, per impedir la formació d’un govern independentista a Catalunya. Per cert, que prou incerteses tenim ja a causa d’un virus perquè el TSJC es doni fins a la mateixa setmana de les eleccions per decidir si n’hi ha o no. ¿Pensen anar per feina, com hem de fer tots amb les nostres obligacions, o s’ho prendran amb calma?

Que Illa deixi ara el ministeri per presentar-se a unes eleccions indica que Pedro Sánchez prioritza la lluita contra l’independentisme a Catalunya, en un moment molt delicat, no només per les xifres de la pandèmia, sinó pel que explica avui la Carme Colomina a la contraportada.

El procés de vacunació s’està alentint a Europa. Els problemes de producció de la planta de Pfizer/BioNTech a Bèlgica o ara el retard en la distribució de la vacuna d’AstraZeneca han començat a provocar nerviosisme en algunes capitals europees. El president del Consell, Charles Michel, assegurava ahir que no descarten emprendre mesures legals. En la mateixa línia s’havia pronunciat ja el primer ministre italià, Giuseppe Conte, que va acusar AstraZeneca de “greu violació contractual”. Per aterrar el cas a Catalunya, el Dr. Argimon va explicar ahir a RAC1 que en les pròximes quatre setmanes a Catalunya es vacunarà a un ritme inferior, i el director de CatSalut va dir ahir: “Rebem menys de 5.000 dosis al dia i tenim 7,5 milions d’habitants, amb això no anem enlloc”. “¿I, enmig de tot això, plega el ministre de Sanitat, Salvador Illa? Caram, quin sentit d’estat.

Més encara, ahir hi va haver eleccions a Portugal i, com veuen, hi va haver una abstenció de gairebé el 63%. L’estat espanyol té pressa, molta pressa, perquè anem a votar o, més ben dit, perquè el ministre Illa aconsegueixi els resultats que diuen les enquestes. A la seva manera, amb les cartes marcades, l’Estat ha vingut a jugar-li la partida a l’independentisme, allà on l’independentisme ha guanyat en els últims temps, que són les urnes. D’això van aquests eleccions.

El nostre reconeixement pels que treballen a primera línia, un record pels que pateixen, pels presos polítics, pels exiliats, i que tinguem un bon dia.

stats