L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Pujol torna a intervenir en un acte de la Generalitat'

Pujol li va dir a Puigdemont: “Si ara pots defensar-te és perquè ets a la Unió Europea i no ets a Rússia”, com a exemple de país autoritari, a la qual cosa Puigdemont li va contestar que sí, que sort en tenia de ser a la UE, però que tampoc no podia defensar-se a Espanya

3 min

Ahir es va produir un acte significatiu. Era l’acte de clausura d’una sèrie de reunions que el departament d’Exteriors de la Generalitat ha convocat per tot el país per parlar d’Europa. Com que era l’acte de cloenda se li va voler donar una certa solemnitat, i es va celebrar al Paranimf de la Universitat de Barcelona.

Hi van intervenir els presidents Pujol, Mas, Puigdemont i Torra. El president Montilla, que era a Madrid, hi va intervenir a través d’una gravació enregistrada. A causa de la seva malaltia, el president Maragall no hi va ser. I tampoc no hi va anar el president Aragonès, tot i que la consellera d’Exteriors li va oferir que triés el dia i tanqués l’acte amb el seu discurs. Però a aquella hora, Aragonès estava celebrant els deu anys de la seu de la Filmoteca de la Generalitat al Raval. És probable que Aragonès no volgués intervenir en el que va acabar sent un acte de rehabilitació de la figura de Jordi Pujol, encara que l'organitzés una consellera del seu Govern, perquè des que va esclatar l’escàndol de la deixa, el juliol del 2014, Pujol no havia estat convidat a participar en cap acte de la Generalitat. En canvi, sí que hi va assistir i hi va intervenir Oriol Junqueras, perquè a la sessió s’hi havia convidat també els cap de llista de les eleccions europees guanyadors a Catalunya, i a més és el president d’Esquerra i exvicepresident del Govern. La presència de Pujol d’ahir ha aixecat una certa polèmica aquest matí. El diputat Joan Tardà, en permanent mode de guerra freda amb el món convergent, ha tuitejat:

I en una entrevista, aquí al plató de l’ARA, el diputat de la CUP Carles Riera també ha considerat que el fet que el Govern convidi Pujol a un acte és una regressió.

Carles Puigdemont i Toni Comín van intervenir per Zoom des de Bèlgica. Per això, com que Puigdemont i Junqueras no van interactuar, Jordi Pujol sí que va adreçar-se directament a Carles Puigdemont. Després d’aquestes paraules, Pujol li va dir a Puigdemont: “Si ara pots defensar-te és perquè ets a la Unió Europea i no ets a Rússia”, com a exemple de país autoritari, a la qual cosa Puigdemont li va contestar que sí, que sort en tenia de ser a la UE, però que tampoc no podia defensar-se a Espanya, perquè la Unió Europea és massa sovint autocomplaent en comptes de ser autoexigent. 

Tot i els seus 91 anys, Pujol continua sent capaç de convertir-se en el centre d’interès, amb les seves divagacions, les seves excursions històriques, la seva memòria, el seu interès per la geopolítica internacional i les bromes sobre la seva condició física. Però la seva anàlisi sobre les motivacions de Rússia per negar-se a permetre que Ucraïna esdevingui membre de l’OTAN i sobre l’escalada bèl·lica que precisament s’estava produint a aquella hora es feien escoltar. 

Avui, doncs, no es parla d’Europa, ni del que va dir la consellera Alsina al final de l’acte, ni de les propostes que el Govern enviarà a la Unió Europea pròximament, entre les quals hi ha una mena de llei de claredat perquè igual que els tractats de la Unió preveuen què passa si un estat membre en vol sortir, prevegin què passa si una regió d’un estat membre s’independitza i vol continuar sent-hi. De moment, la consellera Alsina va aconseguir ahir una imatge inèdita i una polèmica.

Un record per als exiliats i per als represaliats. I que tinguem un bon dia.

stats