L'anàlisi d'Antoni Bassas: "«A canvi de res», Gabriel Rufián?"

Esquerra i Junts, encara que dins el govern tots els consellers et diuen que tot va com una bassa d’oli, sempre saben trobar un element per esbatussar-se. La taula de diàleg és el preferit. Però aquests dies n’han trobat un altre, d’escenari, perquè a Madrid també estan tramitant els pressupostos

3 min

¿Es recorden d’aquella broma del compte enrere de “A la una, a les dues, a les dues i mitja, a les dues i tres quarts…” i el tres no arriba mai? Doncs els partits independentistes estan estirant els temps de la negociació dels pressupostos de la Generalitat d’una manera semblant. Esquerra va dient que els vol pactar amb la CUP, la CUP diu que no ho sembla perquè no els escolten, els socialistes s’ofereixen per pactar-los, Esquerra diu que ni de broma, i Junts diu el que digui el responsable de quadrar els comptes, que és el conseller Giró, independent posat per Junts, que òbviament vol que els pressupostos tirin endavant. 

De moment, el Govern ha anunciat que aprovarà els comptes dimarts que ve, en el si del consell executiu, per enviar-los al Parlament i que comenci la tramitació, com fent-se l’aliè al malestar de la CUP, partit que el president Aragonès ha dit tres-centes vegades que és el soci preferent, entre altres coses perquè va facilitar la seva investidura, mesos abans que Junts. 

Aragonès ha dit, fins ara, que no vol els vots dels socialistes. Ho ha dit fins ara perquè era una manera de fer valer els vots d’Esquerra a Madrid, per als pressupostos de Pedro Sánchez. Però un cop els hagin pactat, la cosa podria canviar. Junts s’hi oposaria? Doncs depèn a qui li preguntis, hi haurà gent més predisposada i gent que menys. En el fons, Junts, com Esquerra i la mateixa CUP, saben que estem sortint de la pandèmia, comença una recuperació, venen fons europeus, hi ha moltes necessitats socials que esperen uns pressupostos i el país no pot tornar a entrar en la paràlisi administrativa. O sigui que em sembla bastant clar que el govern Aragonès-Puigneró aprovarà els pressupostos, però ja veurem amb qui.

Perquè, a més a més, Esquerra i Junts, encara que dins el govern tots els consellers et diuen que tot va com una bassa d’oli, sempre saben trobar un element per esbatussar-se. La taula de diàleg és el preferit. Però aquests dies n’han trobat un altre, d’escenari, perquè a Madrid també estan tramitant els pressupostos. Ahir va començar al Congrés el debat sobre els comptes de Pedro Sánchez - Yolanda Díaz. Va quedar clar que el govern espanyol tindrà els vots necessaris. Esquerra i el PDECat votaran a favor de la tramitació; Junts i la CUP, en contra. 

El portaveu del PDECat, Ferran Bel, burxava Junts: “Què és el que ajunta els que presenten l’esmena a la totalitat?, quin és l’objectiu de l’esmena? Doncs són els del «no a tot», els de «com pitjor, millor», són els que volen fer caure el govern per posar-s’hi ells. Jo que el Partit Popular i Vox presentin aquesta esmena a la totalitat ho entenc, però per què ho presenten la resta de grups? Això ho hauran d’explicar ells”.

La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, anava forta: "JxCat no donem els nostres vots a canvi de res, perquè precisament és res el que han aconseguit els qui els han donat a vostès xecs en blanc. És una llàstima que sigui precisament una part del catalanisme que a canvi de res els permeti seguir amb aquesta prepotència".

Avui li contestarà Gabriel Rufián, que haurà de demostrar que no ha pactat a canvi de res. Batussa a Madrid, governant a Catalunya i així arribarem al 2022. A la una, a les dues, a les dues i mitja, i tres quarts...

Un record per als exiliats i per als represaliats. I que tinguem un bon dia.

stats